Πολιτική

Δένδιας – Ράμα: Στη Χάγη για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αλβανία

20.10.2020 | 16:53 Eνσωμάτωση

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Γκεντ Τσεκάι.

Διμερείς διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη Χάγη

Oι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και στο βαθμό που αυτές οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών δεν καρποφορήσουν και δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία τότε Ελλάδα και Αλβανία θα υπογράψουν συνυποσχετικό και θα προσφύγουν στη Χάγη προκειμένου να επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, είχε προαναγγείλει ότι επίκειται νέα συμφωνία.

Ο κ. Ράμα είχε πει χαρακτηριστικά: « Σε λίγες εβδομάδες θα υποδεχτώ τον υπουργό εξωτερικών στην Αλβανία για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό και αμέσως μετά ελπίζω να υποδεχτώ και τον Έλληνα πρωθυπουργό…Ήταν ένα θέμα από το 2009 το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Μπορούμε να το λύσουμε».

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δείχνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν – το 2009- αλλά το Συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής  χώρας είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 20/10/2020