Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Αναστολή ποινών για όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά – Το σκεπτικό της εισαγγελέως

19.10.2020 | 16:41 Eνσωμάτωση

Κανείς στη φυλακή, εκτός του Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας για τον αρχηγό, τους πρώην βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας αντιδράσεις κι έντονη ανησυχία στους συγγενείς των θυμάτων. Η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να πάρουν αναστολή όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του Γιώργου Ρουπακιά, που ήταν άλλωστε και ο μόνος που δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι των θυμάτων, αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί οι ποινές που ανακοινώθηκαν δε θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα μέλη του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης θα παραμείνουν εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις τους. Θα πρόκειται, όπως επισήμαιναν, για μια ναζιστική οργάνωση που κρίθηκε εγκληματική, με όλα τα μέλη της να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, που πριν από λίγους μήνες είχε εισηγηθεί στην πρότασή της να μην κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, προσπάθησε το πρωί να εξηγήσει το σκεπτικό της.

«Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις».

Η εισαγγελέας τόνισε πως όλοι εκείνοι που καταδικάστηκαν έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή, πως δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, έκρινε ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και όπως υπογράμμισε δεν είναι πιθανό να διαπράξουν νέα αδικήματα.

Η κ. Οικονόμου στάθηκε στα λευκά ποινικά μητρώα που είχαν οι περισσότεροι και στο ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα, όπως είπε, δεν ενεπλάκησαν σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Έζησαν το μίσος της Χρυσής Αυγής

Τα βλέμματα μετά την εισαγγελική πρόταση έπεσαν στα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν αντιμέτωπα με κάποια από τα τάγματα εφόδου. Άντρες και γυναίκες που περικυκλώθηκαν και κατέληξαν σε νοσοκομεία.

Αυτό που μένει είναι να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου, για την τύχη των καταδικασθέντων της Χρυσής αυγής, η οποία αναμένεται αύριο Τρίτη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/10/2020