Κόσμος

Ψάχνει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν – Μετά το Oruc Reis

19.10.2020 | 18:35 Eνσωμάτωση

Ο διεθνολόγος, βουλευτής ΝΔ, διδάκτωρ παντείου πανεπιστημίου, Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τους στόχους του Τούρκου προέδρου.

«Η Τουρκία είναι σαφές ότι προσπαθεί πάση θυσία να διεμβολίσει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει καταρχάς την Αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12μ. αλλά κατά κύριο λόγο να ανακυρήξει την ΑΟΖ της κάτι που πρέπει να γίνει μέσω διημερούς συμφωνίας.

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά, προκαλεί για άλλη μια φορά με τρόπο ιταμό. Το γεγονός ότι συγκεντρώνονται πάλι πλοία στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνει την πιθανότητα για ένα σοβαρό ατύχημα.

Ο Ερντογάν ψάχνει να δώσει θεωρητική υπόσταση στο αίολο εθνικό αφήγημα της ”Γαλάζιας Πατρίδας”.», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου σχετικά με τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου.

«Δεν έχει σκοπό το Oruc Reis κανονικές έρευνες, ήρθε εδώ για να βρει στείλει μήνυμα στην Αθήνα, ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε κουβέντα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτά που είχε συμφωνήσει η Τουρκία στο Βερολίνο το καλοκαίρι. Ο Ερντογάν αρνείται να κάτσει στο τραπέζι», σημείωσε ερωτηθείς για τις προσεχείς κινήσεις του Oruc Reis.

Ο γνωστός διεθνολόγος, ξεκαθάρισε ότι αν το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας πλεύσει εντός 12ν.μ. δεν συνιστά παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. «Οποιαδήποτε παραβίαση από τα 6 μίλια είναι παραβίαση υφαλοκρυπίδας, όπως αυτή που έχουμε τώρα από το Oruc Reis, είναι σοβαρή παραβίαση αλλά δεν είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει δυνητικά χωρικά ύδατα στα 12ν.μ. και θα το ασκήσει όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι εθνικά χρήσιμο», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζετα και με την Αλβανία για να βρεθεί μια συμφωνία οριοθέτησης όμοια με αυτή που κλείσαμε την Ιταλία και την Αίγυπτο, συμφωνίες νόμιμες και διεθνώς αναγνωστισμένες», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτηθείς αναφορικά στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 19/10/2020