Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Πού το πάει o Ερντογάν;

18.10.2020 | 09:24 Eνσωμάτωση

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ αλλά και την έκδοση του νέου χάρτη έρευνας και διάσωσης για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Αμυντικός αναλυτής και ταξίαρχος ε.α. , Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη Σύνοδο Κορυφής, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι είχε απτά συμπεράσματα.

«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν πως ο κ. Ερντογάν τους εξαπατά» σημείωσε, λέγοντας πως η Άγκυρα αναγνωρίζεται από όλους «ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απειλεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ρητή ευρωπαϊκή καταδίκη τόσο της τουρκικής στάσης, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειου όσο και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε σκληρή κύρωση στο τραπέζι: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Για να δείξουμε ότι υπάρχουν όρια στις σχέσεις που μπορούν να έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη με την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ακόμα, έκανε λόγο ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη δύση.

«Για άλλη μια φορά αρνείται να συζητήσει τη μόνη διαφορά που έχουμε. Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» εξήγησε, υποστηρίζοντας πως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συζήτησε με την Τουρκία την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Μόλις είδε ότι το πλαίσιο αυτό δεν την βολεύει, η Τουρκία ξεκίνησε την διαδικασία υπαναχώρησης» επισήμανε.

«Σε κάθε παράνομη δράση της Τουρκίας, η Ελλάδα απαντά με μια νόμιμη διπλωματική αντίδραση» πρόσθεσε, λέγοντας ότι προχωρά ταχέως η παραλαβή 12 πρώτων αεροσκαφών τύπου Rafale.

Τέλος, σε ότι αφορά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, δήλωσε πως «δεν γίνεται με λόγους δημόσιας συζήτησης» το θέμα αυτό.

«Η Ελλάδα διατηρεί το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια όποτε το κρίνει σκόπιμο και εθνικά συμφέρον. Δεν μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι αυτό το ζήτημα» σημείωσε o Tάσος Χατζηβασιλείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρακίδης, έκανε λόγο για μια «κλιμακούμενη και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και να δείξει σημεία κυριαρχίας στο Αιγαίο.

«Ο νέος χάρτης για έρευνα και διάσωση, μπορεί να φέρει περεταίρω τριβές. Αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας, αφού δεν έλαβε κάποια κύρωση από την ΕΕ. Να δω πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι λεπτό θέμα» σημείωσε σχετικά με την ανάρτηση του νέου τουρκικού χάρτη.

«Εάν η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το θερμό επεισόδιο, το φέρνει πιο κοντά» πρόσθεσε, τονίζοντας πως με ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, η Ελλάδα «θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και ίσως έτσι ξανά σκεφτεί το θερμό επεισόδιο».

Τέλος, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνικής στρατηγικής, και όχι ad hoc αντιμετωπίσεις των καταστάσεων που προκύπτουν.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/10/2020