Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αντιδράσεις για τους S-400

16.10.2020 | 21:14 Eνσωμάτωση

Απτόητος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Την ώρα της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία πραγματοποίησε πυραυλική δοκιμή των S-400, ενώ στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδοκίμασαν την επιθετικότητα της Άγκυρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει θέμα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Συστάσεις από τους Ευρωπαίους

Την ώρα που η Ευρώπη μένει στις προειδοποιήσεις απέναντι στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν πάει ένα βήμα παραπέρα κάνοντας δοκιμές των S-400 στη Σινώπη.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες:

• Δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο
• Καλούν την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις
• Καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το καθεστώς των Βαρωσίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα ορίζει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία και εκτίμησε ότι αν οι γείτονες δεν συμμορφωθούν, τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για κυρώσεις δε θα είναι συμβολικές αλλά επώδυνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μετά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δοθεί προθεσμία τριών εβδομάδων στην Τουρκία και έπειτα θα συζητηθεί ξανά το θέμα των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αντέδρασαν στις δοκιμές των S-400, καταδικάζοντας «ισχυρά» την απόφαση της Τουρκίας, λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί και πρόβλημα στη θέση της στο ΝΑΤΟ.

Προκλητικός ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» συνεχίζει τις βόλτες στο Αιγαίο. Έφτασε ανοικτά της Λέσβου και τώρα πλέει με κατεύθυνση τα στενά του Βοσπόρου, ενώ το Ορούτς Ρεις εξακολουθεί να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν με νέα παραληρηματική δήλωση, ισχυρίζεται ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί χρέος προς τους προγόνους του.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι τώρα πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη», βλέπει τι ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ λέει ότι: «το αφήγημα… ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκων συνόδων καταρρέει σαν ‘χάρτινος πύργος’».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2020