Κλιμακώνει την προκλητική της συμπεριφορά η Τουρκία, η οποία δεν δείχνει καμία διάθεση να ηρεμήσουν τα πράγματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε λοιπόν η παρουσία του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, από το βράδυ της Τετάρτης ακόμα ένα πλοίο της γειτονικής χώρας «βολτάρει» στην περιοχή.
Ο λόγος για το Kanuni, το οποίο είναι πλωτό γεωτρύπανο και έκανε την εμφάνισή του, έχοντας αποπλεύσει το πρωί της Τετάρτης από το λιμάνι Tasucu, στην επαρχία της Μερσίνης.
Αφού λοιπόν βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε να πλέει ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια.
Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού και η θέση του φαίνεται στο σύστημα εντοπισμού του marinetraffic.
Το Kanuni είναι το τρίτο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Τουρκίας μετά από το Fatih και το Yavuz και έχει ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια στιγμή, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρισκόταν 35 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελλόριζο και αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο δυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμευτεί με την παράνομη NAVTEX.
Πλέον, το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται βορειοανατολικά και η πορεία τους παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Εν τω μεταξύ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια στις 12:24 το μεσημέρι. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση “ΙΑΣΩΝ-2020”, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Έλαβε χώρα στο FIR της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΙΑΣΩΝ-2020”, πραγματοποιήθηκαν κοινές εκπαιδεύσεις του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των σεναρίων της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματισμού των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.