Κόσμος

Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη

16.10.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Με τοπικά λοκντάουν προσπαθούν να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Από απόψε και για ένα μήνα θα απαγορευθεί η νυχτερινή κυκλοφορία στο Παρίσι ενώ από αύριο θα ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα σπάει ρεκόρ ο αριθμός των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τσεχία και η Πολωνία.

Τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά καθώς και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο COVID αποτελεί πλέον την πέμπτη αιτία θανάτου.

Περισσότερες από 30.000 νέες μολύνσεις κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, ένα 24ωρο πριν την επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλα 8 μεγάλα αστικά κέντρα. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οι κάτοικοι τους θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους με τη συμπλήρωση βεβαίωσης μετακίνησης. Στόχος, η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στις 3.000, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Απαγορεύονται οι ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και φοιτητικά πάρτι που γίνονται σε κοινοτικά κέντρα ή άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για ένα μήνα και η τήρηση του θα ελέγχεται από την αστυνομίας.

Ώρες μέχρι την επιβολή σκληρότερων περιορισμών μετρούν το Λονδίνο και άλλες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας όπου χθες καταγράφηκαν σχεδόν 19.000 νέα κρούσματα. Από το Σάββατο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το τρίτο επίπεδο αφορά την επιβολή τοπικού λόκνταουν, κάτι στο οποίο αντιδρά ο δήμαρχος του Μάντσεστερ.

Έκκληση προς τις τοπικές αρχές να συμμορφωθούν με τις οδηγίες απευθύνουν γιατροί από τις μονάδες εντατικής που βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει καθημερινά.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε και η Ιταλία με σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα, κατά 1.500 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Για δύο εβδομάδες θα κλείσουν τα σχολεία στη Νάπολη και σε όλη την περιοχή της Καμπανίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των νοσοκομείων και συστήνουν στις αρχές την επιβολή τοπικών λόκνταουν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2020