Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Σε ποιες φυλακές θα πάνε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

14.10.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οι αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικης Πολιτικής αναζητούν τις φυλακές που θα κρατηθούν οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες.

Ήδη οι αστυνομικοί έχουν έτοιμο το σχέδιο των συλλήψεων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικές ομάδες είναι έτοιμες να πάνε στα σπίτια και να τους περάσουν χειροπέδες. Από εκεί θα οδηγηθούν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο τμήμα μεταγωγών για φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του θα αντιμετωπιστούν ως κρατούμενοι ειδικής κατηγορίας. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μεταφερθούν αρχικά στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Και θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημέρες εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα από τους εναπομείναντες καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη προβλέπεται να οδηγηθεί το διευθυντήριο. Τα κελιά τόσο του Νίκου Μιχαλολιάκου όσο και εκείνα των Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, Ματθαιόπουλου, Παππά και Γερμενή ενδέχεται να είναι ατομικά, με θέα στο προαύλιο.

Ο πυρήνας των 7 ισχυρών της Χρυσής Αυγής, δεν θα έχει καμία επαφή με τους άλλους κρατούμενους. Ωστόσο φόβοι υπάρχουν και για τις μεταξύ τους σχέσεις που πλέον δεν είναι οι καλύτερες, καθώς είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Εκείνοι που παραμένουν πιστοί στον αρχηγό, εκείνοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν και ίδρυσαν νέο κόμμα παρά τους όρκους αφοσίωσης στο Νίκο Μιχαλολιάκο και τους δύο που θέλησαν να πάρουν αποστάσεις, με αποτέλεσμα η στάση τους να παρεξηγηθεί και από τις δύο πλευρές.

Πονοκέφαλο προκαλεί και το γεγονός ότι έναν μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων είναι αλλοδαποί γεγονός που κάνει απαγορευτική την συνύπαρξη τους, καθώς οι καταστάσεις θα είναι εκρηκτικές.

Ετοιμάζουν κελιά στο Δομοκό

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό των φυλακών στο Δομοκό της Φθιώτιδας. Και εκεί ενδεχομένως να καταλήξουν τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα Β τύπου που διαθέτει πέντε πτέρυγες και κρατούνται και μέλη που είχαν συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες. Εκεί βρίσκονται κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας.

Ωστόσο πηγές από τους σωφρονιστικούς αναφέρουν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για απομόνωση των χρυσαυγιτών από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, των οποίων θα απορριφθούν οι αιτήσεις αναστολής των ποινών, είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Στις φυλακές που κρατήθηκε ο Ρουπακιάς

Το τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι οι φυλακές του Μαλανδρίνου στη Φωκίδα. Εκεί μάλιστα είχε κρατηθεί ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο συγκεκριμένο κατάστημα υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό έως έξι από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα να προαυλίζονται μονοί τους.

Αυτό που έχει αποκλειστεί από την αρχή της διαδικασίας είναι να μεταφερθούν σε φυλακές όπου δεν υπάρχουν κελιά αλλά θάλαμοι, εκεί που κρατούνται δεκάδες φυλακισμένοι μαζί.

Πότε θα μπορούν να κάνουν αίτηση αποφυλάκισης οι χρυσαυγίτες

Το σίγουρο είναι ότι το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής θα πάει φυλακή. Σε αυτούς που η ποινή είναι από δέκα χρόνια και κάτω, θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, πχ, από τη στιγμή που θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής του θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης.

Ο Ρουπακιάς, με 20 χρόνια για ανθρωποκτονία και 10 χρόνια για τη συμμετοχή στην οργάνωση, σίγουρα θα μείνει 20 χρόνια στη φυλακή, και μετά θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/10/2020