Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα, ζητά κυρώσεις η Αθήνα

14.10.2020 | 14:06

Οι προοπτικές για ελληνοτουρκικό διάλογο φαίνεται να ατονούν καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να κινείται σε προκλητικούς ρυθμούς με το Oruc Reis να βρίσκεται εκτός γεωγραφικού εντοπισμού κοντά στο Καστελόριζο, ενώ με το χθεσινοβραδινό non paper η Ελλάδα εγκαλούταν για... κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές: Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές και με αυτή τη συμπεριφορά οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος για την Άγκυρα.

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη, είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς φαίνεται πως – προς το παρόν – η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποίος τόσο επί ελληνικού όσο και επί κυπριακού εδάφους χθες εξέφρασε την ενόχληση του Γερμανίου για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα ήδη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και θα ακολουθήσουν επικοινωνίες του με ευρωπαίους ηγέτες. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βούλγαρο Πρόεδρο.

Η Τουρκία βρίσκει απέναντι της και τις ΗΠΑ

Θέση για τις τουρκικές προκλήσεις πήρε και αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» ανέφεραν χαρακτηριστικά από State Department.

Το αυτί το γειτόνων ωστόσο δεν ιδρώνει.

Το Oruc Reis  βρίσκεται 24 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι ξεκίνησε ήδη τις έρευνες ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε αντιφατική την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/10/2020

Πολιτική