Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ποινών και των φυλακίσεων

13.10.2020 | 16:44 Eνσωμάτωση

Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές στην πολύκροτη δίκη, ήταν τελικά αυτή που απευχόταν το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι στενοί συνεργάτες του στη Χρυσή Αυγή, κινδυνεύουν με πολυετείς ποινές κάθειρξης για τα πεπραγμένα τους, τις τελευταίες δεκαετίες. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις αιματηρές επιθέσεις σε κάθε γωνιά της χώρας και τα κηρύγματα μίσους, που όπλιζαν τα χέρια των μελών τους.

Η εισαγγελέας πρότεινε για τον σκληρό πυρήνα των επτά που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ποινές κάθειρξης 13 χρόνων. Σε αυτή την κατηγορία, βρίσκονται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Για τα υπόλοιπα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας πρότεινε ποινές 7 χρόνων, που σημαίνει ότι και εκείνοι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τη φυλακή. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται η Ελένη Ζαρούλια και οι πρώην βουλευτές, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Πιο «μαλακά» έπεσαν τέσσερεις πρώην βουλευτές της οργάνωσης στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Οι Αρβανίτης, Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν τη φυλάκιση αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ποινή τους πρέπει να είναι 5 χρόνια.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή ισοβίων στον Γιώργο Ρουπακιά που ομολόγησε το έγκλημα που διέπραξε και από εκεί και πέρα 15 χρόνια στον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, 8 χρόνια σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια και 6 χρόνια για όλους εκείνους που έλαβαν ελαφρυντικό.

Για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, η εισαγγελέας πρότεινε ποινές που φτάνουν τα 17 χρόνια για τον πυρηνάρχη της εγκληματικής οργάνωσης στο Πέραμα, Αναστάσιο Πανταζή, και ποινές που κυμαίνονται από 7 έως 10 χρόνια για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας ζητάει να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα.

Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Μιχαλολιάκου το μεσημέρι ήταν οργισμένη.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό καθώς πλέον περνάμε στο τελικό στάδιο με τις ποινές. Το σχέδιο προβλέπει μαζικές συλλήψεις όλων των χρυσαυγιτών που θα οδηγηθούν στις φυλακές και οι αστυνομικές ομάδες είναι έτοιμες. Στην τελική ευθεία είναι και το σχέδιο για τη μεταφορά τους στις φυλακές.

Σήμερα γίνονται οι τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, που ζητούν τη χαμηλότερη ποινή για τους εντολείς τους, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τις ποινές αναμένονται την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 13/10/2020