Πολιτική

Μητσοτάκης με Μάας : Δεν συζητάμε με την Τουρκία – Το Oruc Reis αντιβαίνει στα συμφωνηθέντα

13.10.2020 | 20:26

Συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάϊκο Μαας έχει αυτή την ώρα ο πρυθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ευρωπαικής Ενωσης που ζητούν από την Αγκυρα να σταματήσει αυτή την τακτική.

Η Αθήνα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση οτι δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές και διάλογος υπό το καθεστώς των τουρκικών απειλών.

Στη θέση αυτή βρίσκεται πιά και το Βερολίνο μετά τις νέες κινήσεις των τούρκων και μάλιστα ο Χάικο Μας, προερχόμενος από την Λευκωσία τόνισε οτι το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, ενώ από την πλευρά του ο Χάικο Μάας σημείωσε πως η Τουρκία με τη στάση της αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε επίσης πως θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα. Έχω κατανόηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενόχληση και εκνευρισμός. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται η ρότα που χαράσσεται μέσω τουρκικών προκλήσεων».

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/10/2020

Πολιτική