Πολιτική

Το Oruc Reis κινείται προς το Καστελόριζο – ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης η τουρκική NAVTEX

12.10.2020 | 09:44

Ανεβάζει εκ νέου την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα.

Πριν από λίγα λεπτά, το Oruc Reis απέπλευσε, μαζί με τα συνεργά σκάφη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί του βρίσκονται πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.

Το τουρκικό σεισμογραφικό οδεύει προς την περιοχή που δέσμευσαν παράνομα χθες βράδυ οι Τούρκοι με NAVTEX και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η τουρκική NAVTEX για λίγες μοίρες δεν παραβιάζει την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση-απάντηση στη νέα τουρκική NAVTEX εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 12/10/2020

Πολιτική