Πολιτική

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του «Barbaros» – Το Βαρώσι «βαραίνει» τα ελληνοτουρκικά

10.10.2020 | 09:06 Eνσωμάτωση

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής ΜEGA Σαββατοκύριακο, με φόντο την έκδοση νέας τουρκικής Nanvtex για έρευνες ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και τη νέα απόφαση για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής ΜEGA Σαββατοκύριακο, με φόντο την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX για έρευνες ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και τη νέα απόφαση για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Στην έκδοση νέας NAVTEX που αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» προχώρησε η Άγκυρα, λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια προκλητική φιέστα άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκαλώντας το αίσθημα του κυπριακού λαού αλλά και της διεθνούς

Μιλώντας για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην  εκπομπή ΜEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης και βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων

«Είχαμε μια βαρυσήμαντη καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και το Βαρώσι. Η Τουρκία αισθάνεται αμηχανία, μεγάλη δυσφορία κι έναν μεγάλο εγκλωβισμό, από την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο η στρατηγική της Ελλάδας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εμείς δεν πρόκειται να “τσιμπήσουμε”», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Τουρκία “διεθνή μπουρλοτιέρη”

Από τη μεριά του ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιάννης Μπαλτζώης δήλωσε:

«Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην θέλει μία ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων με την Τουρκία. Βλέπουμε όμως ότι η Άγκυρα προσχηματικά μπαίνει σε διάλογο, καθώς οι διαθέσεις της δεν είναι να λυθούν τα προβλήματα με διάλογο αλλά με επιβολή της στρατιωτικής ισχύος και την απειλή χρήσης βίας. Εμείς από τη μεριά μας δεν πρέπει να έχουμε το “σύνδρομο του περιστεριού” εναποθέτοντας την επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω της διπλωματικής οδού, βγάζοντας το παράγοντα στρατιωτική ισχύ εκτός».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 10/10/2020