Κόσμος

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ευρώπη

10.10.2020 | 20:09

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ευρώπη όπου καταγράφονται πλέον 100.000 κρούσματα ημερησίως. Στη Βρετανία σύμφωνα με εκτιμήσεις του Imperial College τα κρούσματα σε ημερήσια βάση έχουν φτάσει τις 45.000. Στη Γαλλία υπολογίζεται πως 20.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην Ισπανία φτάνει τις 10.000 και στη Γερμανία τις 4.000.

Η αλματώδης ημερήσια αύξηση σχεδόν σε όλες της χώρες αναγκάζει τις κυβερνήσεις να προσανατολίζονται σε νέους αυστηρότερους περιορισμούς παρά τις αντιδράσεις των πολιτών.

Στην Ευρώπη, καταγράφονται περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί ότι μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν 100 χιλιάδες νέες μολύνσεις.

Ρολά κατέβασαν από χθες και για 16 ημέρες μπαρ και παμπ στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων στην κεντρική Σκωτία.

– Νομίζω ότι θα επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου.
– Ο κόσμος θα συνεχίζει να πίνει, απλά θα πηγαίνει σε μέρη που δεν θα μπορούν να τους δουν.

Πρόσθετα μέτρα αναμένονται και στην Αγγλία, όπου οι νέες μολύνσεις –σύμφωνα με εκτιμήσεις του Imperial College- αγγίζουν στην πραγματικότητα τις 45 χιλιάδες την ημέρα.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε πάνω από 20 χιλιάδες και περισσότερους από 100 νεκρούς καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι. Ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν πλέον τις μισές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη γαλλική πρωτεύουσα.

– Είναι λίγο καταπιεστικό να ζούμε έτσι, μας ρίχνει το ηθικό.
– Το 30% του κόσμου φορά τη μάσκα κάτω από τη μύτη, την κρεμά στα χέρια, την έχει κάτω από πιγούνι. Αλλά τι να κάνεις;

Αυξημένα είναι τα μπλόκα από το πρωί σε όλη τη Μαδρίτη. Η κυβέρνηση Σάντσεθ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ισπανική πρωτεύουσα, μετά τα 10 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, παρά τη δικαστική απόφαση που καθιστούσε άκυρο το μερικό lockdown. Αγανακτισμένοι δηλώνουν πια οι Μαδριλένοι.

– Ούτε που ξέρω τι πρέπει να κάνω, εάν κάνω κάτι σωστά ή όχι.
– Είναι γελοίοι, μας κοροϊδεύουν στον υπέρτατο βαθμό.

Σχεδόν πέντε χιλιάδες νέα καταγράφηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο και 20 θάνατοι. Από χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα στο Βερολίνο, που περιλαμβάνουν κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις ένδεκα το βράδυ. Ανούσιο το χαρακτηρίζουν πολλοί θαμώνες.

Όλοι θα διασκεδάζουν, παρά τους περιορισμούς. Θα πάνε σε πάρκα, θα μαζεύονται σε ομάδες των 20-25 ατόμων. Πιστέψτε με.

Εάν δεν σταθεροποιηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ, απευχόμενη το ενδεχόμενο νέου lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/10/2020

Κόσμος