Πολιτική

Πού το πάει η Τουρκία; Οι στοχεύσεις στην Κύπρο και οι προοπτικές του ελληνοτουρκικού διαλόγου

09.10.2020 | 09:18 Eνσωμάτωση

 Απάντηση στο ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία;» έδωσαν μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριαακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελός Συρίγος.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας, έκανε λόγο για «μέρος σχεδιασμού από πλευράς της Άγκυρας. Ενδεχομένως η επίσπευση να σχετίζεται λόγω της ψηφοφορίας ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, είναι πάγια η τουρκική τακτική η δημιουργία τετελεσμένων, «για να τα επιβάλλει ως συντελεστές της λύσης».

«Δεν είναι άσχετη η κίνηση αυτή από την τοποθέτηση του γ.γ. του ΟΗΕ για την ανάληψης μια πρωτοβουλίας ώστε να ξανά αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία παρεμβαίνει και στην πτυχή του εδαφικού, δημιουργώντας τετελεσμένα που δεν θα διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, για συνολική λύση του Κυπριακού» τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν θα είχε προοπτική αυτή τη στιγμή ένας διάλογος Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει ξεκάθαρους στόχους. Δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Μέσω του διαλόγου, θα επιδιώξει να ικανοποιήσουμε εμείς τις ακραίες απαιτήσεις του. Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν απαιτήσεις έναντι της Τουρκίας» επισήμανε.

Τέλος, εκτίμησε ότι η Άγκυρα, θα επιδιώξει να προτείνει νέα μοντέλα επίλυσης του Κυπριακού, όπως συνομοσπονδία ή δυο χωριστά κράτη, «κάτι που θα καταλήξει σε αδιέξοδο».

Κύπρος και ελληνοτουρκικός διάλογος

Με τη σειρά του, ο κ. Συρίγος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των Βαρρωσίων, υπογράμμισε ότι «ο Ερντογάν αποσκοπεί θέλει να βοηθήσει τον εκλεκτό του ο Ερντογάν στις εκλογές στα Κατεχόμενα».

«Ο δεύτερος λόγος που το κάνει είναι για να δει τις αντιδράσεις. Τα Βαρρώσια είναι πόλη φάντασμα. Ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό, όχι από το ψευδοκράτος. Υλοποιεί έναν μακροχρόνια σχεδιασμό της, που ήθελε να πάρει στα χέρια της τα Βαρρώσια» πρόσθεσε.

Ως προς αυτό, έκανε λόγο, ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας, μπορεί να την φέρει προ ευρωπαϊκών κυρώσεων, καθώς συνιστά παραβίαση που «αναφέρεται ρητώς στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επιπλέον, ο καθηγητής, σχολίασε ευρύτερα το Κυπριακό, τονίζοντας πως «το σωστό θα ήταν να συζητά η Κύπρος με την Τουρκία για το θέμα της τουρκικής κατοχής του κυπριακού εδάφους. Στην πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά με τους Τουρκοκυπρίους, ωσάν η Τουρκία να είναι κάτι τρίτο στην όλη υπόθεση».

Σε ότι αφορά στην επικείμενη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ξεκαθάρισε, ότι θα αφορά μόνο στο καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.

«Η Τουρκία νιώθει ότι έχει εγκλωβιστεί στις διερευνητικές επαφές. Σκέφτεται ότι δεν έκανε τη μεγαλύτερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974, για να γυρίσει σε ένα σχήμα που είναι απολύτως ελεγχόμενο και να συζητά μόνο οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει τους όρους» σημείωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 09/10/2020