Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου

07.10.2020 | 12:38

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν πριν από λίγο από το δικαστήριο ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Παύλος Γερμενής.

Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Παναγιώτης Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Παπάς.

Παράλληλα ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι: Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης και Χρυσαφίτης.

Την απόφαση του δικαστηρίου ανέλυσε στο MEGA ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος εξήγησε τι θα συμβεί σε περίπτωση έφεσης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Σύμφωνα με τον κ. Χειρδάρη, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα έφεσης και είναι σίγουρο ότι θα την ασκήσουν όλοι.

Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η ποινή μειώνεται στα 2-8 χρόνια για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 1-6 χρόνια για ένταξη. Σε αυτή την περίπτωση δε θα πάει κανείς φυλακή.

Σε διαφορετική όμως περίπτωση, αν η ποινή είναι άνω των 5 ετών, τότε θα οδηγηθούν στη φυλακή. Συγκεκριμένα, η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 χρόνια και για ένταξη 5-10 χρόνια.

Ως προς τη δολοφονία, η προβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια ή μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη.

Ο κ. Χειρδάρης εξήγησε ότι η κάθειρξη είναι η ποινή από 5 χρόνια και άνω, ενώ η φυλάκιση είναι μέχρι 5 χρόνια.

Τέλος, είπε πως όταν τελειώσει η υπόθεση θα ασκηθεί έφεση. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν η έφεση θα αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης ή όχι.

Videos & Απoσπάσματα από Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του MEGA για τη δίκη της Χρυσής Αυγής - 07/10/2020

Ελλάδα