Πολιτική

«Ακτινογραφία» της Συνόδου Κορυφής: Τι συνεπάγεται για τα ελληνοτουρκικά

03.10.2020 | 09:42

Το αποτύπωμα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών της ΕΕ σε ότι αφορά στην Τουρκία σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης και ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας.

Ο κ. Υφαντής έκανε λόγο για έναν «κλασικό ενδοευρωπαϊκό συμβιβασμό».

«Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Όταν υπάρχουν ισχυρές απόψεις σε κάποια κράτη-μέλη τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ ισχυρή αντίσταση κάποιων κρατών, όπως η Γερμανία, που λέει να βλέπουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά, υπονοώντας να μην τη βλέπουμε μόνο από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών» σημείωσε.

Εξηγώντας την στάση της Γερμανίας, ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, έγκειται στους φόβους της για το προσφυγικό, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε πως «δεν έχουμε επιλογή άλλη εκτός από το διάλογο».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάζης, σχολίασε τις δύο ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής ως «διευκόλυνση του έργου της κ. Μέρκελ να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, διερωτήθηκε γιατί επισπεύθηκε η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Δεν μπορούσε η ελληνική η διπλωματία να περιμένει μια μέρα ούτως ώστε να έχουμε στριμωγμένη την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θέλαμε να τη διευκολύνουμε πάση θυσία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής, η Άγκυρα βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σχετικά με τον νατοϊκό μηχανισμό αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, εξέφρασε την ευχή να μην συμπεριλαμβάνει « ότι για να μη πετάνε τα τουρκικά αεροπλάνα πάνω από τα ελληνικά νησιά, δεν πρέπει να πετάνε ούτε τα ελληνικά αεροπλάνα».

Τέλος, ο κ. Παστουσέας δήλωσε απογοητευμένος από «τη στάση και την υποκρισία μερικών χωρών της ΕΕ», ενώ σχετικά με τις καταδίκες της Άγκυρα σχολίασε πώς «έχει τόμους καταδικών η Τουρκίας».

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 03/10/2020

Πολιτική