Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία

02.10.2020 | 13:20 Eνσωμάτωση

Εννέα ολόκληρες ώρες διήρκησε το θρίλερ για γερά διπλωματικά νεύρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς η Αθήνα αναγκάστηκε να σταματήσει δύο προσχέδια κειμένου συμπερασμάτων που αποτελούσαν χάδι στην Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία το επόμενο διάστημα γεγονός που ανοίγει το δρόμο για συμφωνία και στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία αλλά και σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κείμενο των συμπερασμάτων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA υπήρξε πολύ μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η Γερμανία απέρριψε πρόταση της Ελλάδας ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματες κυρώσεις στην πρώτη φορά που η Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες επικαλούμενη τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκε στο ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο είχε σιωπηλούς συμπαραστάτες σε αυτό Ρώμη και Μαδρίτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/10/2020