Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: 9 ώρες, 3 προσχέδια και συμφωνία χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία

02.10.2020 | 13:32

Έντονο το παρασκήνιο μέχρι την τελική συμφωνία των 27, με την τρίτη. Το 3ο κατά σειρά κείμενο συμπερασμάτων.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κράτησαν οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η ελληνική και η κυπριακή πλευρά έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα τα οποία πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει απέναντι στην Τουρκία και κυρίως σε περίπτωση που επιμείνει και ξανακάνει προκλητικές ενέργειες.

Χθες το βραδύ ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έβαλε το θέμα πρώτο στην ατζέντα.

Μετά τη σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας για το κείμενο που παρουσιάστηκε στους 7 ηγέτες για την αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, έγινε διακοπή των συζητήσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο και για πολλή ώρα έβλεπαν τις εντάσεις και το κείμενο. Ήρθε δεύτερο κείμενο, το οποίο ούτε αυτό έγινε αποδεκτό. Έτσι κατέληξαν αργά τα ξημερώματα σε ένα κείμενο που ικανοποιεί την Ελλάδα κυρίως στην αναφορά που παραπέμπει σε κυρώσεις.

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο μοναδικός που δεν έχει καταλάβει τι έγινε στις Βρυξέλλες, τον κατηγόρησε για πολιτική  μικροψυχία και τόνισε ότι αυτός δεν είναι τρόπος για να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/10/2020

Πολιτική