Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για ηλικιωμένους και αύξηση διασωληνωμένων

02.10.2020 | 13:03

«Καλπάζει» ο κορωνοϊος στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική μετά και το εκρηκτικό άλμα που είχαμε το τελευταίο 24ωρο  σε κρούσματα και διασωληνωμένους.

Σε ετοιμότητα για την κλιμάκωση των προστατευτικών δράσεων στην Αττική, βρίσκονται οι επιστημονικές και οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς το επιδημικό κύμα του κορωνοϊού σαρώνει για 6η εβδομάδα το λεκανοπέδιο, πιέζοντας το σύστημα υγείας.

Πληθαίνουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι 

Το περασμένο 24ωρο, καταγράφηκαν 411 νέα περιστατικά μολύνσεων, τα 272 από τα οποία εντοπίστηκαν στην Αττική. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 89, ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι. Ανάμεσά τους κι ένας άνδρας μόλις 48 ετών.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για το φθινόπωρο, όσο τα μέτρα δεν εφαρμόζονται πιστά από όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, είναι εφιαλτικές.

Όπως σημείωσε ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», εάν δεν τηρούνται τα μέτρα μπορούμε να φθάσουμε και τα 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Προβληματισμό προκαλεί η ενδονοσοκομειακή συρροή στη Σωτηρία, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, όπου εντοπίστηκαν έξι κρούσματα. Οι φορείς του ιού έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους, ενώ στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου 38 άτομα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ.

Ανησυχία για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων 

Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών έχει μπει το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς η έκταση της διασποράς δείχνει ότι υπήρξαν κενά στην τήρηση των πρωτοκόλλων. Έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, μοριακά τεστ στο γηροκομείο «Αττική», είχαν γίνει τελευταία φορά πριν από ένα μήνα.

Ειδικά μέτρα στην Κύθνο

Στο μεταξύ, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκε από χθες το νησί της Κύθνου, για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, για τις επόμενες 14 ημέρες:

Απαγορεύονται τα πάρτι, οι λαϊκές αγορές και τα πανηγύρια

Μπαίνει πλαφόν 4 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και 9 ατόμων στις συναθροίσεις

Όλα τα καταστήματα θα μένουν κλειστά 12 το βράδυ με 5 το πρωί

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/10/2020

Ελλάδα