Πολιτική

Χωρίς πρόθεση για κυρώσεις στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής – Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

01.10.2020 | 20:49

Mε άλλοθι το προσφυγικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν απρόθυμοι να ακουμπήσουν το καυτό ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Αποφασίστε ποια σχέση θέλετε με την Άγκυρα» το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν υπήρχε καμία αναφορά σε κυρώσεις με τη Λευκωσία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου.

Αρνητική στις κυρώσεις η Άνγκελα Μέρκελ, σε διαφορετικούς τόνους η δήλωση Μακρόν. Το δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου έδειξαν επίσης η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ που είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αστειεύτηκε όταν είδε κάποιες γαλανόλευκες ρίγες στη μάσκα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο συνέχισε το… χαβά του αποκαλώντας κακομαθημένες την ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Πομπέο, η εκπρόσωπος του State Department μιλώντας στο MEGA ξεκαθαρίζει: «Θα ήθελα απλώς να πω ότι μπορείτε να δείτε το ιστορικό μας ότι δεν έχουμε ποτέ διστάσει να μιλήσουμε και να επικρίνουμε την Τουρκία όταν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο».

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή προς τη γερμανική προεδρία, τη Γαλλία και Ευρωσοσιαλιστές ζητά μηχανισμό ισχυρών κυρώσεων στην περίπτωση που Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς διαφορετικά, τονίζει, δεν έχουν προοπτική οι διερευνητικές επαφές.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/10/2020

Πολιτική