Κόσμος

Πολύνεκρες μάχες μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

29.09.2020 | 21:25 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες διεξάγονται σε δυο μέτωπα: Στο ορεινό τμήμα όπου οι Αζέροι έχουν βάλει εμπροσθοφυλακή τους τζιχαντιστές που έφτασαν από Συρία και στο πεδινό όπου με μαζική χρήση βαρέως πυροβολικού και αρμάτων μάχης ασκούν πίεση στην αμυντική γραμμή των Αρμενίων. Νωρίτερα την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τουρκικό F 16 κατέρριψε ένα μαχητικό Σουχόι 25 την ώρα που γίνεται γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία για να πολεμήσουν τους Αρμένιους.

Μαίνονται οι μάχες στο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ παρά τις εκκλήσεις από την Δύση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε αυστηρή σύσταση στις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις ή καθυστέρηση.

Η Αρμενία προβάλλει εικόνες με στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που δέχονται πυρά την ώρα που προσπαθούν να ανέβουν σε ένα λόφο. Με κόκκινους κύκλους το Γερεβάν δείχνει τους νεκρούς στρατιώτες.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Αρμενία ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό F16 κατέρριψε ένα δικό της μαχητικό Σουχόι 25 και ότι ο πιλότος έχει σκοτωθεί.

Αρμενικός πύραυλος κατέρριψε τουρκικό drone και το Γερεβάν δίνει στη δημοσιότητα εικόνες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με ορατή την τουρκική ταυτότητα στο πλάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ακολουθεί την ίδια τακτική που εφάρμοσε και στη Λιβύη. Τέσσερις χιλιάδες μισθοφόροι από τη Συρία με μισθό 1.800 δολάρια τον μήνα ετοιμάζονται να μεταβούν στην εμπόλεμη ζώνη για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/09/2020