Ελλάδα

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης – Λίστες αναμονής στα φαρμακεία

28.09.2020 | 20:13

Η ώρα είναι 9 και 30 το πρωί και τα πολυπόθητα εμβόλια για την εποχική γρίπη φτάνουν σε ένα από τα φαρμακεία του Πειραιά. Ο επιπλέον κίνδυνος που προκαλεί για την υγεία κυρίως των ευπαθών ομάδων ο συνδυασμός της εποχικής γρίπης και του κορωνοϊού έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση του εμβολίου.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας φέτος θα εμβολιαστούν τουλάχιστον 4.200.000 πολίτες υποχρεωτικά με ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή βεβαίωση γιατρού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων φαρμακείων η λίστα αναμονής ξεπερνά τα 400 άτομα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν οι φαρμακοποιοί το εμβόλιο θα κάνουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη και πάντα με ιατρική συνταγή

Πρώτοι στη λίστα είναι όσοι βρίσκονται πάνω από το 60ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν υποκείμενο νόσημα, υγειονομικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε δομές καθώς και όσοι γονείς έχουν βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών.

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνει από 15 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου ενώ δίνεται την δυνατότητα χρήσης της συνταγογράφησης έως 31/12.

Αν τηρηθούν οι κανόνες μας λένε οι ειδικοί τότε δεν θα υπάρχει άνθρωπος που χρειάζεται το εμβόλιο και δεν το έχει.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί πρόληψη ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προστατεύει από τον covid -19.

Αυξημένη παρατηρείται και η ζήτηση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο μετά το Σεπτέμβριο. Αφού αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως είναι ωφέλιμο μιας και το αναπνευστικό είναι αυτό που συνήθως επηρεάζεται από τον covid-19.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διανομή του εμβολίου σε όλη τη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/09/2020

Ελλάδα