Ένας από τους παράγοντες που προβληματίζει τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι οι νεότεροι κολλάνε τους μεγαλύτερους κι εκείνοι πλέον με την σειρά τους χρειάζονται νοσηλεία.
Πρωταγωνίστησαν το καλοκαίρι στη χαλαρότητα, και τώρα μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, που εξετάζουν νέους τρόπους για να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Οι νέοι, ασυμπτωματικοί κατά κανόνα ή με ήπια συμπτώματα, αποτελούν ιδανικό «όχημα» για την εξάπλωση της επιδημίας με δραματικές συνέπειες για τους πλέον ευάλωτους, όπως φαίνεται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Οι νέοι στον «πυρήνα» της επιδημίας
Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονταν στην ηλικιακή ομάδα 20 – 29. Σταδιακά όμως, η καμπύλη των κρουσμάτων μετατοπίζεται προς μεγαλύτερες ηλικίες.
«Στριμώχνονται» οι εντατικές
Αυτό που φοβίζει τους ειδικούς είναι η μετάδοση του ιού στους πενηντάρηδες και τους εξηντάρηδες, καθώς αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από τη βαριά νόσηση. Ήδη, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Το περασμένο 24ωρο, 529 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Από αυτούς, οι 161 ήταν σε ειδική μονάδα. Ήδη, τα κρεβάτια για τους ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζουν πανελλαδικά μία πληρότητα της τάξης του 37,5%.
Έρχεται νυχτερινό lockdown στην Αττική
Αν και τα κρούσματα βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα, υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν το «βιολί» τους. Μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, μετά το κλείσιμο των μπαρ και καφέ, δεκάδες νέοι, χωρίς μάσκες και χωρίς καμία απόσταση μεταξύ τους, συνωστίζονται σε πλατείες σε όλη την Αττική.
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού στις πλατείες προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς εγκυμονούν κινδύνους υπερμετάδοσης του ιού.