Τουρκικά μέσα που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζουν την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος απέναντι από το Καστελόριζο ενώ σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε τρεις μεγάλες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υποστεί ισχυρο οικονομικό πλήγμα. Εντονες αντιδράσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή πυροδότησε η αναφορά του πρωθυπουργού στην ύπαρξη γραπτής συμφωνίας, με τη μεσολάβηση του Βερολίνου.
Με το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου να μην είναι το καλύτερο για τους Τούρκους πιλότους περιορίστηκαν σε ακροβατικά στον ουρανό της Σμύρνης προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον διασυρμό που υπέστησαν πριν λίγες ημέρες από την Ελληνική Αεροπορία.
Ο δε πρόεδρος της τουρκικής βουλής πήγε τις απειλές σε βάρος των Ελλήνων σε άλλο επίπεδο λέγοντας «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εποφθαλμιά τα εδάφη μας ή έστω και μια σταγόνα από την Μπλε Πατρίδα μας. Το βγάζουμε αυτό το μάτι».
Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε με την γερμανίδα υπουργό Άμυνας τονίζοντας οτι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.
Τα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από το ερντογανικό καθεστώς συνεχίζουν την δημιουργία κλίματος απέναντι από το Καστελόριζο.
Απέναντι σε αυτό το ντελίριο απειλών και προβοκατόρικων πρακτικών ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Times, την Le Monde και την FAZ την ξεκάθαρη επιλογή που έχει να κάνει η Τουρκία.
«Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της.»
Την ώρα όμως που το Ορούτς Ρέις συνεχίζει να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η δεδηλωμένη στάση της Αθήνας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση και να ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς πλήρη απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων, αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο άρθρο του στην ύπαρξη γραπτής συμφωνίας, πυροδότησε αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας
«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής, ξεκινήσαμε τις συνομιλίες με καλή πίστη και αναζητήσαμε κοινό έδαφος. Κάναμε ακόμη και γραπτή συμφωνία. Μόνο για να μάθουμε ότι μετά τη λήξη των συνομιλιών, η Τουρκία είχε δημοσιοποιήσει ανεπίσημες αλλά εμπιστευτικές συζητήσεις.»
Ως προς την χθεσινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος, η Αθήνα ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να απομακρυνθούν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ώς προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει μέσα στην Πέμπτη, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.
Στην Αθήνα συνεδρίασε η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής εγκρίνοντας 4 προγράμματα μεταξύ των οποίων και εκείνο των τορπιλών για τα υποβρύχια Παπανικολής, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα για την συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική.