Υγεία

«Πάγωσαν» οι δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού από την AstraZeneca

09.09.2020 | 17:38

«Φρένο» στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βάζει το «πάγωμα» των δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου, που αναπτύσσουν η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τη διακοπή των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ προκάλεσε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση σε έναν ασθενή, που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα στη Βρετανία.

Δεύτερη φορά που διακόπτονται οι δοκιμές  

Είναι η δεύτερη φορά που διακόπτονται οι δοκιμές της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες και μπορούν να θεωρηθούν θετική εξέλιξη γιατί αποδεικνύουν ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης.

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα», σχολίασε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σουαμινάταν, μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca.

Ποια είναι η σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου  

Σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλούνται έγκυρη πηγή, το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο εθελοντής ήταν εγκάρσια μυελίτιδα, μια φλεγμονή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις. 

Πότε θα ξαναρχίσουν οι δοκιμές

Η AstraZeneca ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου του εμβολίου τον Μάιο σε περίπου 10.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.000 εθελοντές στη Βραζιλία, ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή και ότι εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το BBC η απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την αρμόδια ιατρική ρυθμιστική εντός λίγων ημερών.

Συμφωνία Κομισιόν με Pfizer για 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

Με ανακοίνωσή της σήμερα η Κομισιόν ανέφερε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Pfizer, η οποία επίσης αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και αφορά την αγορά, σε πρώτη φάση, 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου.

Υγεία