Πολιτική

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

11.08.2020 | 19:54 Eνσωμάτωση

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (11/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις αλλά και για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά ζήτησαν την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Την ίδια ώρα η Αθήνα ζητεί να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Την πορεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία έθεσε το Mega στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών στις 27 και 28 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις».

Ο Νίκος Δένδια συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο υπουργείου Εξωτερικών. Στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το τηλεφώνημα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκαλέσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε την επιτακτική ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μητσοάκης συνομίλησε και με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Για έλλειψη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής έκανε λόγο και η Φώφη Γεννηματά μετά την επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη τον προβληματισμό του ΚΚΕ και για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μητσοάκης συνομίλησε και με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»,καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας.