Εγκαινιάστηκε, στα γαλαζοπράσινα νερά της Αλοννήσου, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας. Από αύριο και έως τις 2 Οκτωβρίου, το ναυάγιο της Περιστέρας, που το διεθνές πρακτορείο Reuters εκθείασε ως την «Ακρόπολη των ναυαγίων», θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις στο θαλάσσιο βυθό, σε βάθος 25 μέτρων.
Το φως αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής.
Κρυμμένο και προστατευμένο για χιλιετίες στο βυθό της θάλασσας κοντά στο νησί Περιστέρα των Σποράδων, το ναυάγιο ξύλινου πλοίου, που βυθίστηκε στα τέλη του 5 αιώνα π.Χ. είναι πλέον ανοιχτό για επισκέψεις.
Οι λάτρεις της αρχαιολογίας και των καταδύσεων μπορούν να θαυμάσουν τους σχεδόν 4 χιλιάδες αμφορείς και το ναυάγιο στα κρυστάλλινα νερά της Αλοννήσου με την ασφάλεια που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή του προσαρμοσμένου συστήματος παρακολούθησης ΝΟΥΣ, που χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για την αναγνώριση διαφόρων αντικειμένων, ακόμη και τη νύχτα.
Η αξία του ναυαγίου για την αρχαιολογία είναι τεράστια καθώς δίνει πληροφορίες για το εμπόριο κατά την Χρυσή Εποχή της Αθήνας. Το πλοίο θεωρείται πως μετέφερε κρασιά από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων.