Ελλάδα

Σταθερά τα κρούσματα στην Ελλάδα, ανησυχεί η διασπορά στις μεγαλούπολεις

27.07.2020 | 13:12

Σταθερά γύρω στα 30 παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, σε ημερήσια βάση, στην Ελλάδα.

Η διασπορά στις μεγάλες πόλεις και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Την ίδια στιγμή ανοιχτό αφήνουν οι επιστήμονες το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων, όπως η επαναφορά του sms.

Μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού στη χώρα πέφτουν ήδη στο τραπέζι, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να «βάλουν» και πάλι φρένο στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες.

Μέσα σε μια εβδομάδα 220 νέα κρούσματα έχουν σημειωθεί στη χώρα, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς δείχνουν διασπορά στην κοινότητα.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται διασπορά και σε ολόκληρη την επικράτεια. Πλέον έχουν καταγραφεί κρούσματα στις περισσότερες περιοχές. Την τελευταία εβδομάδα μολύνσεις εντοπίστηκαν σε 20 νομούς της χώρας. Στο χάρτη του ιού μπήκαν περιοχές που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν σημειωθεί περιστατικά.

Ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, θα είναι το πρώτο 15μερο του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Στο μεταξύ η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από αύριο Τρίτη τίθενται σε ισχύ και τα νέα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα όσοι επιβάτες προέρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Ελλάδα