Κόσμος

Αγία Σοφία: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται – Χαλιά και ειδικός φωτισμός

12.07.2020 | 19:40 Eνσωμάτωση

Πριν στεγνώσει το μελάνι του διατάγματος Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι τουρκικές αρχές άρχισαν τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο των αλλαγών για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για τη μουσουλμανική προσευχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση θα διορίσει μάλιστα δυο ιμάμηδες που θα αναπέμπουν τις προσευχές από το Κοράνι.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί παρελθόν. Ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από το προεδρικό διάταγμα, αποφάσισε ως άλλος σουλτάνος σκοτεινών εποχών της ιστορίας, να μετατρέψει τον άλλοτε εμβληματικό βυζαντινό ναό σε τέμενος.

Αρχίζουν οι αλλαγές στο εσωτερικό

Ήδη, το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκλεισε για το κοινό και στο εσωτερικό του αρχίζουν σταδιακά οι εργασίες για τις απαραίτητες αλλαγές.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στο δάπεδο του ναού θα στρωθούν χαλιά, όπου θα προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Οι ιμάμηδες που θα αναπέμπουν τις προσευχές από το Κοράνι και θα κηρύττουν από το Μινμπάρ, κάτι σαν χριστιανικό άμβωνα, τον λόγο του Μωάμεθ, μοιραία θα βρίσκονται πάντοτε υπό το βλέμμα της Θεοτόκου που κρατά στα χέρια της τον Ιησού, έστω κι αν οι νέες τεχνολογίες την εξαφανίσουν μόνο τεχνητά.

Επιχειρούν να διαγράψουν την ιστορία

Την ίδια στιγμή, ειδικοί εξετάζουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να «τυφλώσουν» τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες με τον Ιησού και την Παναγία. Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τα μάτια των πιστών, καθώς όσα θυμίζουν την ιερότητα του χώρου και την χρήση του ως ορθόδοξου ναού είναι αδύνατον να σβηστούν.

Όσες θρησκευτικές παραστάσεις δεν καλυφθούν με ειδικό φωτισμό ενδέχεται να έχουν μπροστά τους ειδικά πανιά, ώστε να μην προκληθεί φθορά στα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά.