Χαστούκι από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία είχαμε από τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.
Νησιά όπως η Κρήτη παράγουν δικαιώματα για την χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είπε ο Αμερικανός Αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας την στάση της χώρας αντιπαραγωγική για την ασφάλεια στην περιοχή.
Εμφανής η ενόχληση της Άγκυρας από την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ με τον Χαμί Ακσόι να απαντά πως αυτες οι τοποθετήσεις που δεν τηρούν ίσες αποστάσεις.
Ένα ακόμα πλήγμα στην αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας από τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ επεσήμανε την έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας την στάση της γείτονος αντιπαραγωγική για την ασφάλεια στην περιοχή.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παράσχουν Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Άγκυρα αντέδρασε δια του Χαμί Ακσόι: «Είναι σαφές ότι τα βήματα που δεν ακολουθούν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί, καθώς και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η διεθνής κοινότητα όμως αναγνωρίζει τον ρόλο της Κύπρου και για αυτό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πολυεθνική άσκηση νότια της Μεγαλονήσου στην οποία συμμετείχαν η Εθνική Φρουρά, η Ελλάδα με μια φρεγάτα, η Γαλλία και η Ιταλία.
Το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προκαλεί για μια ακόμα φορά την Αθήνα κάνοντας λόγο για διάλογο, αναφερόμενος σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ενώ προσθέτει δε πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν επίσης να επιλυθούν στο πλαίσιο διμερούς διαλόγου. Επαναφέρει δε την πρόταση για μοίρασμα των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο οι ενέργειες της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη ανησυχούν πλέον την διεθνή κοινότητα που επισημαίνει την μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικων δυνάμεων γύρω από την Σύρτη.
Η Αθήνα που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη για την Λιβύη που διοργάνωσε ο ΟΗΕ, σε γραπτή δήλωση του Νίκου Δένδια τονίζει: «Καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη. Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.»
Σε στρατιωτικό επίπεδο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει την επιχειρησιακή του εκπαίδευση στο νότιο Αιγαίο.
Σφοδρή επίθεση ευρωβουλευτών κατά Ερντογάν
Πρέσινγκ στην Τουρκία όμως αναμένεται να ασκήσει και η Ευρώπη καθώς σήμερα Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται συζήτηση που ο τίτλος και μόνο είναι ενδεικτικός.
Αφορά "τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην ασφάλεια της Μεσογείου" και όλα αυτά εν όψει της έκτακτης συνόδου Υπουργων Εξωτερικών που προκάλεσε η Γαλλία.
Νωρίτερα μάλιστα μίλησε και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» και τόνισε πως η ΕΕ έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία.