Οικονομία

15 Ιουνίου «ανοίγουν» τα ελληνικά σύνορα – Από ποιες χώρες θα έρθουν τουρίστες

31.05.2020 | 21:11 Eνσωμάτωση

Ανοίγει ξανά τα εναέρια σύνορά της σε 29 χώρες η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Οι  τουρίστες θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Στην πρώτη φάση έχουν αποκλειστεί χώρες που αποτελούν και βασικές αγορές του ελληνικού προϊόντος, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ. 

Οι ταξιδιώτες από Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία θα υποβάλλονται σε τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες θα παραμένουν για άλλες εφτά ημέρες σε καραντίνα. Σε αντίθετη περίπτωση η καραντίνα θα είναι για 14 ημέρες και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους. 

Στην πρώτη φάση των 29 χωρών που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία, που αποτελεί τη νούμερο ένα αγορά του ελληνικού προϊόντος με 5 εκατ. τουρίστες το 2019.

Από τη λίστα λείπουν βασικές αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με 4.000.000 τουρίστες το 2019. Η Ιταλία, με σχεδόν 1,9 εκατ. τουρίστες, η Γαλλία με 1,5 εκατ. τουρίστες, οι ΗΠΑ με 1,1 εκατ. τουρίστες κ.α. 

Οι έξι από τις χώρες που κόπηκαν από τη λίστα αντιστοιχούν στο 41% των επισκεπτών της χώρας μας, παρέχοντας το 50% των διανυκτερεύσεων και των μισών τουριστικών εισπράξεων για την περσινή χρονιά.

Η Ελλάδα στην πρώτη φάση της επιστροφής στις αερομεταφορές, κάνει άνοιγμα και σε μακρινότερες αγορές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα, η οποία βέβαια κατέχει μικρό μερίδιο στον τουρισμό καθώς το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Κινέζοι. 

Η λίστα με τα κράτη από τα οποία επιτρέπεται η απρόσκοπτη προσέλευση τουριστών, αναμένεται να επικαιροποιηθεί από την 1η Ιουλίου.