Πολιτική

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Σκληρή η απάντηση της Αθήνας

28.05.2020 | 20:45 Eνσωμάτωση

Το γάντι σήκωσε η Αθήνα μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα «πλημμυρίσει» και πάλι τα ελληνοτουρκικά σύνορα με πρόσφυγες και μετανάστες. Το υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Τουρκία ότι αυτοί που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα, ενώ στον Έβρο οι ελληνικές δυνάμεις που ενισχύονται με 400 αστυνομικούς βρίσκονται σε επιφυλακή.

Λίγες μόνο ώρες μετά την σύσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις, η Άγκυρα συνέδεσε τους Αμερικανούς με… Κάιρο και συνέχισε τις προκλήσεις προς την Αθήνα με αφορμή την αυστηρή κριτική Δένδια που έκανε λόγο για τουρκική βαρβαρότητα και εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Άμεση και σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση της Αθήνας.

Η Αθήνα προχωρά στην υλοποίηση του φράχτη αλλά στέλνει και επιπλέον προσωπικό στον Έβρο καθώς όλα τα στοιχεία και οι δηλώσεις συνηγορούν σε νέο κύμα μεταναστών και σε μια πιθανή προβοκάτσια στο Αιγαίο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρείται αναμονή μέχρι να της γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο των ρηματικών διακοινώσεων αλλά παράλληλα και συμφωνία για τον αναθεωρητικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η διεθνοποίηση των γεγονότων της Καθαρά Δευτέρας εξέθεσε την Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επαναβεβαίωσε την φράση του περί ισοπέδωσης βραχονησίδας αν αυτή καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Αθήνα εξετάζει και ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στο Αιγαίο ενώ την ερχόμενη Τρίτη η Άγκυρα έχει εξαγγείλει παράνομη άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.