Πολιτική

Τα σχέδια ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το νέο οικονομικό τοπίο

26.05.2020 | 20:12 Eνσωμάτωση

Mε τα μάτια στραμμένα στη μεσαία τάξη, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιπαρατίθενται για τις πολιτικές με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στο άτυπο «ντιμπέιτ» που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόγραμμα «Γέφυρα» ή «Μένουμε Όρθιοι»; Την επόμενη ημέρα της πανδημίας και την ώρα που η κρίση χτυπά σχεδόν κάθε κλάδο της εργασίας, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στη μάχη των προτάσεων για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.

Το σχέδιο «Γέφυρα» κοστίζει συνολικά 24 δις ευρώ, τα 10 δις για την τόνωση της ρευστότητας ενώ το αντίστοιχο «μένουμε όρθιοι προβλέπει 13,4 δις δημοσιονομικά μέτρα και 12 δις ευρώ για τη ρευστότητα με ορίζοντα τους τέσσερις μήνες.

Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται και πάλι η πολύπαθη μεσαία τάξη που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη τα χρόνια των μνημονίων.

Το σχέδιο «Γέφυρα» προβλέπει καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο, δυνατότητα καταβολής 50% του μισθού με μείωση ωραρίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και κρατική παρέμβαση για το 60% της απώλειας του μισθού με δίχτυ ασφαλείας τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» προτείνει κάλυψη μισθού 100% σε κλειστές επιχειρήσεις, κάλυψη 40% μισθού – εισφορών σε εταιρείες που επανεκκινούν και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 4 εκατ. δικαιούχους.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας επενδύουν στη μείωση της φορολογίας προκειμένου η οικονομία να επανεκκινήσει και να μη χαθεί όλη η τουριστική σεζόν.

Το σχέδιο «Γέφυρα» του πρωθυπουργού προβλέπει χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με τις απώλειες, μείωση προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο και παράταση στην καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δις. ευρώ σε επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 6%.