Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ – Ανάσα στα συσσωρευμένα χρέη η μείωση του ΦΠΑ

21.05.2020 | 20:54 Eνσωμάτωση

Με ικανοποίηση άκουσαν τις εξαγγελίες μείωσης του ΦΠΑ και τις εργασιακές διευκολύνσεις οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, θεωρούν, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Όπως λένε, για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να συνέλθουν από τη δίμηνη καραντίνα, απαιτείται ένα σχέδιο συνολικότερης στήριξης του κλάδου.

Λιγότεροι πελάτες, πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτό είναι το τρίπτυχο για τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξής τους δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον κλάδο από την βαθιά κρίση που βλέπουν να έρχεται.

Ο κλάδος της εστίασης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας καθώς υπάρχουν πανελλαδικά περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 750.000 εργαζόμενους.

Οι επιχειρηματίες προβλέπουν αργό θάνατο μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Λουκάς Παπασταύρου θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να επιδοτηθούν και όχι να δανειοδοτηθούν και μάλιστα με αυστηρούς όρους.

Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση της εργασίας και της ζωής τους. Όμως ο φόβος ότι αυτή τη φορά η ομαλότητα θα διακοπεί, όχι από την πανδημία, αλλά από την κρίσι που καραδοκεί, δεν έχει κατευναστεί.