Πολιτική

Κοντοζαμάνης στο MEGA: Σχέδιο για την ενίσχυση των δομών υγείας ενόψει τουριστικής περιόδου

20.05.2020 | 08:27 Eνσωμάτωση

Για το σχέδιο της προετοιμασίας για την υγειονομική ενίσχυση της χώρας ιδίως ενόψει της τουριστικής περιόδου μίλησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε ενισχύονται οι δομές υγείας σε τουριστικές περιοχές και συνολικά στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στόχος είναι η επάρκεια της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών και της πιθανής αυξημένης ανάγκης για υπηρεσίες υγείας την τουριστική περίοδο.

Για τις περιπτώσεις νησιών στα οποία δεν υπάρχουν αεροδρόμια ή έχουν ένα μικρό κέντρο υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι για τους τουρίστες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ανάλογα με την σοβαρότητα των περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο της κυβέρνησης, είπε. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε εξάλλου πως σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα στα νοσοκομεία και το υεγιονομικό σύστημα.

Τόνισε πως είχαν δεσμευθεί περισσότερες από 3.000 κλίνες στα νοσοκομεία της χώρας για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και τώρα αυτές οι κλίνες – όπως και μονάδες εντατικής θεραπείας- σιγά σιγά θα επιστρέψουν στις κλινικές που ήταν πριν τον κορωνοϊό. Πάντα όμως σε κάθε υγειονομική δομή θα υπάρχει σε ετοιμότητα η κατάλληλη υποδομή για τα ύποπτα κρούσματα και περιστατικά. 

Σχετικά με τα κλιματιστικά στα νοσοκομεία, τόνισε πως «βλέπουμε τις οδηγίες και προσπαθούμε να κάνουμε τις ανάλογες προσαρμογές όπου χρειάζεται για να μην υπάρχει ταλαιπωρία στους ασθενείς, αλλά και να λειτουργούν με ασφάλεια οι κλιματισμοί».

Απάντηση σε καταγγελία για ψηφιακή μαστογραφία

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε μέσα από την  εκπομπή και σε καταγγελία στην οποία προέβη ένας τηλεθεατής, ο κ. Νίκος Τοφάρος, σχετικά με το ραντεβού που έκλεισαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την γυναίκα του για ψηφιακή μαστογραφία για το… 2022.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας, «θα πρέπει να έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα», σε κάθε περίπτωση πάντως τόνισε ότι θα κοιτάξει το θέμα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, εξάλλου, ότι έγιναν 4.500 προσλήψεις το τελευταίο διάστημα στο σύστημα υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του έκτακτου προσωπικού και τόνισε πως εξετάζεται η περίπτωση τους.

Για τα τακτικά χειρουργεία, τόνισε ότι γίνεται επαναπροσδιορισμός τους και ήδη κάθε εβδομάδα αυξάνει ο αριθμός των χειρουργείων.