Ελλάδα

Άρση μέτρων: Άνοιξαν εμπορικά κέντρα, σχολεία και μετακινήσεις

18.05.2020 | 13:27 Eνσωμάτωση

Το τρίτο μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα κάνουμε από σήμερα κυρίες και κύριοι. Από το πρωί της Δευτέρας (18/5)  τις πόρτες τους άνοιξαν για τους καταναλωτές εμπορικά κέντρα και εμπορικά χωριά αλλά με πολύ αυστηρότερα μέτρα από αυτά που ίσχυαν στα μικρότερα καταστήματα καθώς η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους καταναλωτές. Μετά από 68 ημέρες επέστρεψαν στα σχολεία τους οι μαθητές Λυκείων και των γυμνασίων ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Στα εμπορικά κέντρα δεν σημειώθηκε συνωστισμός στην πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους. Οι περισσότεροι προσέρχονται στο χώρο με τη μάσκα τους ενώ υπάρχουν και υπάλληλοι στην είσοδο που κάνουν συστάσεις, καθώς υπάρχει σύσταση για χρήση τους στους κοινόχρηστους χώρους και υποχρεωτική χρήση εντός των καταστημάτων.

Τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τα εμπορικά κέντρα είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των καταναλωτών.

Παράλληλα, υπάρχει σύσταση για μη χρήση του ανελκυστήρα, ενώ υπάρχουν ειδικές οθόνες όπου αναγράφεται το πόσα άτομα είναι μέσα σε ένα μαγαζί, ώστε να μην υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό.

Επιστροφή στα σχολεία σήμερα για μαθητές Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου, ωστόσο σε σχολείο της Γλυφάδας όπου βρέθηκε η κάμερα του MEGA,  το ένα τρίτο των μαθητών που θα ξεκινούσαν σήμερα τα μαθήματα έχει δηλώσει ότι θα απουσιάσει λόγω ασθενείας. Σε ό,τι αφορά στους μαθητές της Γ’ Λυκείου στο εν λόγω σχολείο απουσιάζει το 86%.

Οι μαθητές του σχολείου μέσα στα νέα μέτρα, βρήκαν και θερμική πύλη, όταν περνούν από είσοδο βλέπουν θερμοκρασία του σώματος τους. Αν υπερβαίνει το φυσιολογικό υπάρχει ένας ήχος και υπάρχει ένα πρωτόκολλο για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Παράλληλα, έως τις 20 Μαΐου θα μάθουμε αν θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενώ έως τις 30 Μαΐου θα μπορούν να γίνονται οι ψηφιακές αιτήσεις για τα νηπιαγωγεία στο gov.gr. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 14720 αιτήσεις.

Τέλος σήμερα απελευθερώνονται μετακινήσεις από νομό σε νομό. Οι μισές θέσεις είναι διαθέσιμες στα ΚΤΕΛ, δηλαδή 25 θέσεις ανά όχημα. Σήμερα προβλέπεται να αναχωρήσουν από ΚΤΕΛ Κηφισού περίπου 2500 επιβάτες, ενώ οι προκρατήσεις είχαν φτάσει στο 90%, έτσι υπάρχουν πολλά έκτακτα δρομολόγια ανά προορισμό.