Υγεία

Κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα, στα 2.744 τα συνολικά – 152 θάνατοι

12.05.2020 | 18:17 Eνσωμάτωση

Ένας θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 152.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.744 μετά την επιβεβαίωση 18 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Εκ των νέων κρουσμάτων το 56% αφορά άνδρες, ενώ τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1308 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχετικά με τους νεκρούς, οι 40 ήταν γυναίκες (26.3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη, ενώ το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Εξ αυτών 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με το 97% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τέλος, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα φάρμακα και τα εμβόλια

Ως προς τα εμβόλια, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οκτώ βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις έρευνες για τα φάρμακα, τα οποία δοκιμάζονται κατά του φονικού ιού.

«Δεν τελειώσαμε με την πάλη με τον ιό»

Παράλληλα τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μια χαλάρωση από όλους τους πολίτες και υπενθύμισε την προειδοποίηση του ΠΟΥ για αργόσυρτη άρση του lockdown στις χώρες που καταγράφονται νέες εξάρσεις κρουσμάτων.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως χρειάζεται προσοχή, «δεν τελειώσαμε με την πάλη με τον ιό». Επανέλαβε την σύσταση αποφυγής χρήσης των μέσων μεταφοράς, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Για τη χρήση μάσκας

Ο ίδιος επανέλαβε τις οδηγίες για χρήση μάσκας, τονίζοντας πως θέλει «προσοχή στους ειδικούς».

«Επίσης χρειάζεται προσοχή στην πλύση των χεριών» συνέχισε.