Πολιτική

Βίντεο – ντοκουμέντο: Η σκληρή αερομαχία και τα λόγια του πιλότου

05.05.2020 | 17:44 Eνσωμάτωση

Ένα εντυπωσιακό βίντεο ντοκουμέντο από τις 6 αερομαχίες που έλαβαν χώρα στο Ανατολικό Αιγαίο την Κυριακή όταν οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Η στιχομυθία ανάμεσα στους δύο πιλότους των Mirage 2000-5 δείχνουν πως έχουν πέρα από κάθε αμφιβολία το πάνω χέρι για μια ακόμα φορά. 

Η Κυριακή ήταν για τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι μια ακόμα ημέρα πτήσεων ρουτίνας για την τουρκική αεροπορία.

Το βίντεο ντοκουμέντο, αδιάψευστος μάρτυρας ότι μόνο πτήση ρουτίνας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και σίγουρα οι τούρκοι χειριστές με την εμμονή τους που είχε ως αποτέλεσμα 6 αερομαχίες την ημέρα εκείνη, έχοντας στα ακουστικά τους τον συριγμό του εγκλωβισμού τους από τα ελληνικά μαχητικά, σίγουρα θα έχουν διαφορετική άποψη από τον διπλωμάτη τους.

Αυτή είναι η εικόνα από ένα μόνο ελληνικό μαχητικό εκείνης της ημέρας. Την ίδια εικόνα όμως έχουν όλα τα Ελληνικά αεροσκάφη όχι μόνο την Κυριακή αλλά καθημερινά στο Αιγαίο. Αυτή είναι η ρουτίνα των Ελλήνων πιλότων. Να βρίσκονται καθημερινά στην ώρα 6 των τούρκων χειριστών. 

Αυτό που επισημαίνουν Έλληνες πιλότοι καθημερινά είναι πως το συναίσθημα να είσαι κάθε μέρα «κυνηγημένος» και να προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο σου ανακουφισμένος που σώθηκες και σήμερα, που ζεις ακόμα μια μέρα, ευγνώμων που ο διώκτης σου διατήρησε την ψυχραιμία του και δεν πάτησε το κουμπί είναι κάτι άγνωστο στους Έλληνες χειριστές.

Πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας 44ων δευτερολέπτων στο οποίο φαίνεται επίσης πως οι Έλληνες πιλότοι όχι απλά «τους έχουν» αλλά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, καθώς στο σκοπευτικό φαίνεται πως η ανώτερη επιβάρυνση κατά την διάρκεια των ελιγμών έφτασε στα 5,9g. 

Μέγεθος σίγουρα όχι αμελητέο για έναν απλό άνθρωπο αλλά που οι Έλληνες χειριστές βιώνουν σε καθημερινή βάση ενώ έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν μέχρι και τουλάχιστον 9g.  

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει το επίπεδο ετοιμότητας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι το γεγονός πως την Κυριακή εκείνη ενώ οι Τούρκοι πόνταραν ενδεχομένως πως λόγω ημέρας θα υπήρχε σχετική ραστώνη, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. 

Αποτέλεσμα ήταν τα 8 τουρκικά μαχητικά να βρουν απέναντί τους 14 Έλληνες μαχητές των αιθέρων που τους «έκοψαν τον βήχα». Στέλνοντας παράλληλα το ηχηρό μήνυμα στην απέναντι όχθη πως «τους έχουν». 

Η Αθήνα προχώρησε και σε διάβημα διαμαρτυρίας και σε ενημέρωση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των χωρών μελών της ΕΕ για την αήθη πράξη της παρενόχλησης του Έλληνα υπουργού. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδίκασε την τουρκική ενέργεια.

Η Άγκυρα ωστόσο δείχνει πως είναι αποφασισμένη να ανεβάσει το θερμόμετρο όσο η επιδημία του κορωνοϊού καταλαγιάζει, θέτοντας και πάλι σε εφαρμογή τα σχέδια για την προώθηση της αναθεωρητικής της ατζέντας.

Την Τρίτη το πρωί τουρκικά μαχητικά πέταξαν και πάλι πάνω από ελληνικό νησί. Τις Οινούσσες. Για μια ακόμη φορά όμως το μήνυμα που έλαβαν στα ακουστικά τους ήταν «τον έχω».