Πολιτική

O Κ. Χατζηδάκης αναλύει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στο MEGA

03.05.2020 | 08:52 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική που δέχεται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και υπήρξαν συναντήσεις με 25 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Συνεπώς η διαβούλευση ήταν πλήρης, ενώ παράλληλα μια σειρά βασικών φορέων έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

«Βεβαίως υπάρχουν και οργανώσεις που αντιτίθενται στο νοσοσχέδιο, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα στα νομοσχέδια στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προσέθεσε.

Το νομοσχέδιο, είπε, έχει μια σειρά κρίσιμες διατάξεις και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

Ανάμεσα στις διατάξεις, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για 170.000 πολίτες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε «ομηρία».

Υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά -ώστε να προστατευθούν ο τουρισμός και η δημόσια υγεία-, ρυθμίσεις για την αποκομιδή των μπάζων αλλά και για τη σύνδεση δήμων σε όλη την Ελλάδα με το κεντρικό  δίκτυο αποχέτευσης.

Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι θα αλλάξει το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να γίνεται σε 150 μέρες.

Αναφέρθηκε επίσης στα δάση και την εκπόνηση των δασικών χαρτών, η οποία, όπως είπε, έγινε πολύ πρόχειρα. Και ανέλυσε τι θα γίνει με τις αγροτικές εκτάσεις που είναι διαπιστωμένα χωράφια και με τις 170.000 ενστάσεις που έχουν υποβληθεί εκ μέρους ιδιοκτητών γαιών σε όλη τη χώρα.

«Θα προστατεύσουμε το πραγματικό δάσος και όχι τα ρύζια που βαφτίζουμε δάσος, θα προστατεύσουμε τον πλούτο της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας»,  είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε και στην κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο για εξορύξεις στις περιοχές NATURA. Ανέλυσε ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε αυτές τις περιοχές και τόνισε ότι «το διάταγμα θα έχει τη βούλα του ΣτΕ».

Τέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» σχετικά με την κριτική που ασκεί και τον τρόπο που χειρίστηκε τα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.