Πολιτική

Φάμελλος στο MEGA: Απαράδεκτο το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

03.05.2020 | 09:01 Eνσωμάτωση

Επίθεση στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου που αφορά το περιβάλλον και αναμένεται έρθει στη Βουλή για ψήφιση την Τρίτη, εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο νομοσχέδιο, που προσβάλλει τη Βουλή και τον αγώνα που δίνει η κοινωνία μας για ζωή».

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να περάσει στη ζούλα το νομοσχέδιο», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας στο θέμα, καθώς «ενώ ασχολούμαστε μόνο με νομοθετήματα που αφορούν τον κορωνοϊο, η κυβέρνηση προσέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκεύης ένα νομοσχέδιο με 130 άρθρα, 50 εκ των οποίων δεν είχαν συζητηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Και υπήρχε περιορισμένη κοινοβουλευτική σύνθεση εκείνη τη στιγμή».

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νομοθετήματος, το στέλεχος της αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Να προσέχουμε περισσότερο την ισορροπία του οικοσυστήματος. Η ΝΔ θεωρεί εμπόδιο το περιβάλλον για την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, «ενώ η πανδημία έδειξε ότι κάποια αγαθά όπως η υγεία, πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, η κυβέρνηση πουλάει το δίκτυο διανομής ενέργειας στα νησιά. Το οποίο έχει και εθνικό ρόλο. Δεν τη νοιάζουν το δημόσιο, οι πολίτες και το περιβάλλον την κυβέρνηση. Εφαρμόζει μια αρχή μπάτε σκύλοι αλέστε».

«Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Τι ακριβώς τακτοποιεί η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος, κάνοντας λόγο πως μεταξύ των διατάξεων προβλέπεται διπλασιαμός αμοιβών για στελέχη της Εταιρείας Υδρογονανθράκων αλλά και «πενταπλασιασμός του μισθού του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ».

Τέλος, σημείωσε, πώς εκτός από το κόμμα του, στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έχουν αντιδράσει  WWF και Green Peace που το χαρακτήρισαν περιβαλλοντικό έγκλημα και ζήτησαν την απόσυρσή του, οι ΜΚΟ που σχετίζονται με το περιβάλλον και πολλοί ακόμα σχετικοί φορείς (βλέπε πρόεδροι των φορέων προστατευόμενων περιοχών).