Πολιτική

Το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας

01.05.2020 | 07:56 Eνσωμάτωση

Για τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία και την κοινωνία μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο κ. Ανδρέας Πετρόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή».

Ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε στη Βουλή για το ύψος της ύφεσης, τόνισε ότι «η επίθεση δεν ήταν η πρώτη μέριμνα του Κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, μίλησε ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και σε μια τελική αποστροφή έκανε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η παρουσία του είχε την έννοια της παρουσίασης μέτρων ανακούφισης προς τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, είπε.

Στάθηκε στα μέτρα για την προστασία της α΄κατοικίας που λαμβάνονται για πρώτη φορά υπέρ όχι μόνο των «κόκκινων» δανειοληπτών, αλλά και υπέρ των ενήμερων δανειοληπτών.

Τόνισε επίσης ότι η κρίση είναι οριζόντια και πρωτοφανής και δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει πλήγματα από αυτήν. 

O κ. Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε ότι μια οικονομία με περιορισμένους πόρους για παρεμβάσεις, όπως η ελληνική, θα πρέπει να είναι αυστηρή και προσεκτική στο πώς χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους. 

Τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι στο τέλος της ημέρας να μετριαστούν οι συνέπειες της ύφεσης.

Πρόσθεσε δε ότι αν η ύφεση ξεπεράσει το 4,7%, τότε αυτό θα σημαίνει ότι έγινε λάθος επιλογή μέτρων. 

Ο κ. Ανδρέας Πετρόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σημαίνουν πως από την Δευτέρα θα έχουμε οριζόντια μείωση μισθών από 30-50%.

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου εκ περιτροπής εργασίας σημαίνει ότι οι μισθοί θα πέσουν στο μισό και θα έρθει το κράτος να αναπληρώσει ένα μικρό ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν απώλειες, είπε μεταξύ άλλων.

Εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «νέο μνημόνιο» που μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων.

Οι καλεσμένοι σχολίασαν επίσης τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.