Υγεία

Μαγιορκίνης στο MEGA: Δεν υπάρχει σχέδιο για επί τουτου ανοσοποίηση του πληθυσμού

28.04.2020 | 08:22 Eνσωμάτωση

Απαντήσεις στα σενάρια που διακινούνται, ότι με την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Ελλάδα θα επιχειρηθεί μια «ανοσία της αγέλης» για να αποκτήσει αντισώματα ο πληθυσμός στον κορωνοϊό, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για τον έλεγχο της επιδημίας αλλά «δεν υπάρχει σχέδιο για επί τούτου ανοσοποίηση του πληθυσμού».

Εξήγησε, δε, πως όταν εφαρμόζεται η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, πρέπει να υπάρχει ένα στατιστικό μοντέλο από πίσω καθώς «μια τέτοια ανοσοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις παρενέργειες».

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημείωσε, πως δεν μπορούσε να παραμείνει για πάντα το lockdown.

«Πράγματι κάποιος κόσμος θα κολλήσει. Όμως, αυτό είναι διαφορετικό από το να λέμε ότι το κάνουμε επί τούτου για να ανοσοποιήσουμε τον πληθυσμό» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα αντισώματα από τον ιό, υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι οι νέοι δεν θα μολυνθούν εύκολα ή αν στη συνέχεια μολυνθούν θα αποκτήσουν αντισώματα, δεν συνεπάγεται ότι θα εμποδιστεί η ‘’είσοδος’’ του ιού στα γηροκομεία».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μαζικά διαγνωστικά τεστ προκειμένου να φανεί το ακριβές ποσοστό του πληθυσμού νόσησε από Covid-19.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων, ο ίδιος προέκρινε ως ιδανικότερο να ξανά ανοίξουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο καθώς «δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι τώρα για κάτι τέτοιο».