Υγεία

Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Δύσκολο να αποδειχτεί η επαναλοίμωξη

26.04.2020 | 18:03 Eνσωμάτωση

Στην έκτακτη εκπομπή του MEGA για τον κορωνοϊό μίλησε ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ.

«Κάναμε μία μελέτη παρακολούθησης σε κάποιους ασθενείς, 25 τον αριθμό, που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό με τεστ του εμπορίου. Εξετάσαμε τα αντισώματά τους. Μόνο ένας εξ αυτών είχε αναπτύξει αντισώματα. Σε παρακολούθηση βάλαμε μόνο πέντε άτομα, και ένα εξ αυτών ανέπτυξε αντισώματα στις 20 ημέρες. Δύο άτομα στον μήνα. Και τα άλλα δύο τα παρακολουθούμε ακόμη», σημείωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ανοσία. Πότε εμφανίζεται, αν εμφανίζεται σε όλους, πόσο διαρκεί. Υπάρχουν δημοσιεύσεις διεθνώς για πιθανή επαναλοίμωξη. Είναι δύσκολο να το αποδείξει κανείς αυτό. Αν είναι επαναλοίμωξη ή μια λοίμωξη που συνεχίζεται. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα άτομα αυτά που εμφανίζονται θετικά ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό», πρόσθεσε.

«Αν δούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνουν στα άτομα που έχουν περάσει τη λοίμωξη να συνεχίζουν τα μέτρα και αυτοπροστασίας και του περιβάλλοντός τους. Αυτές οι οδηγίες υπάρχουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε κάθε μέρα ένα άτομο που έχει αναρρώσει», τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

«Ο ΠΟΥ είπε ότι άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει, να μην θεωρούν ότι έχουν διαβατήριο ανοσίας και ότι δεν έχουν κανένα φόβο και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στο θέμα της ανοσίας», επισήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να έχουμε πολύ καλά τεστ, αξιόπιστα, και από εκεί και πέρα και μία χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων, σημαίνει μια ετοιμότητα. Αν νοσήσει εκ νέου αυτό το άτομο, θα είναι πιο ήπια», ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

«Τα τεστ αυτή τη στιγμή, πρέπει να ακολουθήσουμε την οδηγία του ΠΟΥ που λέει ότι κανένα από τα τεστ που είναι στο εμπόριο δεν είναι για διαγνωστικό σκοπό. Καλά θα είναι να περιμένουμε να δώσουν οι επίσημοι οργανισμοί συγκεκριμένες οδηγίες», κατέληξε.