Ο Γιώργος Κύρτσος, ο Κώστας Αρβανίτης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα, σχολίασαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο τον απόηχο των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup.
Τι κερδίζει η Ελλάδα από τα 500 δισ. ευρώ, οδηγούμαστε σε νέο μνημόνιο; Πόσο θα βοηθούσε ένα ευρωομόλογο και για ποια Ευρώπη μιλάμε. Πόσο στηρίζουν και πόσο πλήττουν τα αποτελέσματα του Eurogroup την ελληνική οικονομία;
Ο κ. Κύρτσος στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα λεφτά δεν φτάνουν».
«Τα χρήματα δεν φτάνουν. Ίσως μέχρι τον Μάη. Θεωρώ ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο. Ούτε τον Μάη θα μπορεί να λειτουργήσει η διεθνής και εθνική οικονομία.
Δεν θα πάμε απευθείας στην πλήρη οικονομία. Ενώ έρχεται και η πιθανότητα τον Σεπτέμβρη να έχουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Θα είναι τεράστια η δημοσιονομική τρύπα. Δίνονται ευκαιρίες να καλυφθούν προσωρινά οι τρύπες. Αλλά το δημόσιο χρέος μεγαλώνει. Δημιουργείται έλλειμμα ενώ και το ΑΕΠ θα πέσει.
Το 200% του ΑΕΠ θα φτάσει το χρέος στο τέλος του χρόνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε σιγά σιγά.
Βλέπω θρησκόληπτους, Ρομά, πρόσφυγες, πασχαλινές εξόδους. Αφού αφήσουμε πίσω μας την πανδημία θα δούμε τον λογαριασμό. Πρέπει να αλλάξουν οι όροι του ευρωπαϊκού παιχνιδιού»
Ο κ. Αρβανίτης από πλευράς του τόνισε ότι τo Eurogroup άφησε πικρή γεύση και πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε συμφέρει τη Γερμανία, συμφωνόντας εν πολλοίς με τον κ. Κύρτσο.
«Υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούνται. Οι πολιτικές ιδεολογίες αλλά και Νότος – Βορράς. Ο μόνος κερδισμένος είναι η Γερμανία και οι Γερμανοί τραπεζίτες και οι συμμαχήτες τους.
Συμφωνώ με τον κ. Κύρτσο, αν και ήταν άστοχη η αναφορά σε Ρομά και πρόσφυγες. Το μεγάλο ραντεβού είναι την 27η Απρίλη. Τo Eurogroup άφησε πικρή γεύση. Ο συμβιβασμός συμφέρει τη Γερμανία.
Έλεγα ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για να επαναφέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους προς διαπραγμάτευση. Ίσως μπαίναμε σε μια τέτοια λογική. Μας προσθέτουν χρέος, δεν θα μπορούμε να ανασάνουμε. Το βασικό ζήτημα είναι αν θα αντέξουμε. Αυτές οι πολιτικές ενισχύουν την ακροδεξιά ρητορία»
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως τα πράγματα στην οικονομία, είναι πολύ ρευστά καθώς τα δεδομένα λόγω πανδημίας αλλάζουν βδομάδα με τη βδομάδα.
«Δεν μπορώ να κάνω τον ειδικό της πανδημίας. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. Τα χρήματα και κατά πόσο φτάνουν, έχει να κάνει με την επιστήμη και τη δυνατότητα να υπάρξει φάρμακο κι εμβόλιο και σιγά σιγά να πάμε σε μια κανονικότητα.
Όλα θα αλλάζουν βδομάδα με τη βδομάδα. Αν θέλετε την άποψή μου, οι υπ. εξωτερικοί είχαν την πολυτέλεια να κάνουν την διαπραγμάτευση. Η Λαγκάρντ είπε ότι θα αγοράζει τα ομόλογα των χωρών. Αυτός τους παρέχει μια ασφάλεια. Θα πάμε σε νέα κρίση χρέους.
Το κόστος δεν θα πλήξει μόνο μια χώρα. Το φάρμακο για οποιαδήποτε κρίση είναι η αλληλεγγύη και η πολιτική της ενοποίησης.»
Αναφορικά με την Ευρώπη των λαών και την αλληλεγγύη που θα έπρεπε να πρυτανεύσει με στόχο κάθε χώρα της Ε.Ε. να βγει από την υγειονομική και μετέπειτα οικονομική κρίση, τονίστηκε ότι υπάρχει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ η διαχείριση της Ιταλίας του Σαλβίνι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της Ευρώπης.
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ένα «παγκόσμιο φαινόμενο», ενώ ευχήθηκε στη σύνοδο κορυφής, να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για την διαχείρηση της κρίσης του κορωνοϊού. Ανέφερε μάλιστα πως: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά. Να υπάρξουν πολλές συνεργασίες»
Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα του Eurgroup ενισχύουν ακραίες φωνές.
«Η Ευρώπη δεν είναι μία και δεν θέλουμε αυτήν που επικρατεί. Ακραίες φωνές που μιλούν για έξοδο από την ΕΕ. είναι εγκληματικές.
Δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος ότι εγώ θα πάω μόνος μου. Η Ρωσία τροφοδοτεί ένα αφήγημα κατά της Ε.Ε. Αποφάσεις όπως αυτές του Eurgroup οπλίζουν τις ανιστόρητες φωνές όπως στην Ιταλία όπου μιλούν για τη μεγαλύτερη στρατηγική ήττα της χώρας.
Η απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος παράγοντας, θα το βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Ίσως η Γερμανία θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων»
Ενώ με τη σειρά του ο κ. Κύρτσος έκανε λόγο για : «Κοινή πλεύση των χωρών της βαλτικής» , τονίζοντας πως: «Ο λαός στη Γερμανία είναι κατά του ευρωομόλογου και πως σε περιόδους κρίσεων πρώτα αποφασίζουμε με εθνικά κριτήρια και μετά με ευρωπαϊκά»
Παράλληλα, τόνισε ότι: « Η άκρα δεξιά είναι πανίσχυρη ήδη. Η Φινλανδία έχει 18% άκρα δεξιά. Η μόνο ασφαλής πρόγνωση το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στην Ιταλία στις εκλογές του 2023. Ο Σαλβίνι είναι σε πτώση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει την στάση της Ευρώπης»