Φρένο στην ανακύκλωση έβαλαν αρκετές περιοχές του πλανήτη υπό τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Υλικά ωστόσο που χρησιμοποιούνται, ειδικά εν μέσω πανδημίας, όπως είναι οι χάρτινες συσκευασίες, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να ανακυκλώνονται για να καλύπτονται οι ανάγκες του εμπορίου.
Η ανακύκλωση στην εποχή του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, γι΄αυτό και σε αρκετές περιοχές του πλανήτη έχει σταματήσει.
Ο διαχωρισμός τέτοιου είδους απορριμμάτων γίνεται συνήθως με τα χέρια γεγονός που μπορεί να συμβάλει αφενός στην εξάπλωση του ιού αφού παραμένει ζωντανός για μέρες ακόμη και σε κοινά ανακυκλώσιμα υλικά και αφετέρου στην πιθανότητα να νοσήσει το προσωπικό που τα συλλέγει.
Ως αποτέλεσμα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στη γενική συγκομιδή των απορριμμάτων.
Ωστόσο το φρένο στην ανακύκλωση, επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον, όσο και την οικονομία και την εμποροβιομηχανία.
«Πρέπει να συνεχίσουμε την ανακύκλωση, είναι μια βασική υπηρεσία. Η ζωή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας απαιτεί να ανακυκλώνονται χαρτιά και χαρτόνια διότι μετατρέπονται σε χαρτιά υγείας και σε κουτιά διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου, στα οποία γίνεται υπερκατανάλωση αυτή τη στιγμή» τονίζει ο Ρον Γκόνεν, διευθυντής εταιρείας ανακύκλωσης.
Τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό οι ηλεκτρονικές παραγγελίες πολλαπλασιάστηκαν. Μαζί με αυτές αυξήθηκε και η κατανάλωση χαρτιού και πλαστικού, υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε συσκευασίες διανομής.
«Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι ότι η Ευρώπη ήδη ξεμένει από ίνες με τις οποίες κατασκευάζει κουτιά από χαρτόνι για την μετακίνηση τροφίμων και ιατρικών εφοδίων. Αν δεν μπορούμε να τα κατασκευάσουμε, όλα αυτά σταματούν» λέει ο διευθυντής Ένωσης Ανακύκλωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, οι αρμόδιοι φορείς προτρέπουν τους πολίτες να διατηρήσουν τις χάρτινες ανακυκλώσιμες συσκευασίες σε κάποιο ασφαλές σημείο του σπιτιού τους, μέχρι οι διαδικασίες διαχωρισμού να ξεκινήσουν και πάλι.
Ενώ στη χώρα μας, η ανακύκλωση συνεχίζεται κανονικά με μοναδικές εξαιρέσεις τα γάντια, τις μάσκες και τα αντισηπτικά μαντηλάκια που απορρίπτονται στους συμβατικούς κάδους.