Αλλαγή σελίδας σήμανε στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Αλλαγή σελίδας σήμανε στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη βούλησή τους να επανέλθουν οι σχέσεις τους στα επίπεδα προ κρίσης, πριν δηλαδή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.
Το πρώτο κομμάτι συνεργασίας που φαίνεται να "ξεπαγώνει" από σήμερα αφορά στον αγωγό Turkish Stream η συμφωνία για τον οποίο θα μπορούσε να υπογραφεί έως και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Παράλληλα προχωρά η συνεργασία για τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της Τουρκίας ενώ οι πτήσεις τσάρτερ και η γενικότερη εμπορική συνεργασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν, κάποιοι κάνουν λόγο για 1-2 χρόνια όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός.
Τα προβλήματα ωστόσο στις σχέσεις των δυο χωρών δεν φαίνεται να έχουν λυθεί πλήρως και κάποιοι αναλυτές στεκόντουσαν στο γεγονός ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν κοιτούσε σπάνια στα μάτια τον συνομιλητή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαφωνίες για το συριακό παραμένουν, λόγος για τον οποίο η συνάντηση έγινε αργά χθες το απόγευμα και λίγα έχουν ανακοινωθεί για το αποτέλεσμά της.
Το σημαντικό για τη Μόσχα είναι να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα της Τουρκίας στη μάχη κατά του ISIS και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διεξάγεται αυτές τις ώρες μεγάλη επιχείρηση στο Χαλέπι.
Γι' αυτό και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες μια παγκόσμια κινητοποίηση για ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης ως σημάδι ότι η έναρξη της επιχείρησης κυρίως από τον συριακό στρατό είναι κοντά.
Γίνεται παραδεκτό ότι και οι δυο ηγέτες ήθελαν να στείλουν ισχυρό μήνυμα τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ουάσινγκτον ότι έχουν εφεδρείες και εναλλακτικές λύσεις.
Τη συνάντηση πάντως είχε περισσότερη ανάγκη ο Ταγίπ Ερντογάν, γι' αυτό και επαναλάμβανε τη λέξη "φίλος" και "φιλία" σε κάθε ευκαιρία.