Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου στα Δερβενοχώρια, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν δημιουργηθεί τρία μεγάλα μέτωπα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από δύο χωριά, αλλά και από μία αποθήκη με πυρομαχικά της Πυρκάλ.
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου στα Δερβενοχώρια, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν δημιουργηθεί τρία μεγάλα μέτωπα, που βρίσκονται κοντά σε δύο χωριά, και μία αποθήκη με πυρομαχικά της Πυρκάλ.
Όπως μεταδίδει ο Γιάννης Σωτηρόπουλος, η φωτιά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Πράσινο, το χωριό Πάνακτο και την αποθήκη πυρομαχικών, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή της. Μέχρι στιγμής, έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ περίοικοι κάνουν λόγο για σχέδιο εμπρηστών.
Η Κύρα Αδάμ, δημοσιογράφος και κάτοικος της περιοχής, καταγγέλλει στο Mega πως ήταν πολιτική απόφαση η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ρίξει το βάρος της πυρόσβεσης στο βορειοανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατευθυνόταν προς την Πάρνηθα, και “άφησε στο έλεος το βορειοδυτικό μέτωπο”, που αποτελούσε έναν πνεύμονα πρασίνου για την βορειοδυτική Αττική.
Ήθελαν να αποκλείσουν έναν ενδεχόμενο εφιάλτη τύπου Πάρνηθας, αναφέρει κ. Αδάμ, υπογραμμίζοντας ότι “το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει τα κατάλληλα πτητικά μέσα και δεν θέλει να κάνει σοβαρή πολιτική πυρόσβεσης”.
Πεπαλαιωμένα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη
Η πτώση του καναντέρ CL-215 την Κυριακή, από το οποίο βγήκαν ζωντανοί οι δύο πιλότοι, φέρνει γι' ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τη θλιβερή πραγματικότητα, ότι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στη χώρα μας είναι πεπαλαιωμένα.
Ο στόλος των καναντέρ αποτελείται από μόλις 12 ετοιμοπόλεμα αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 8 CL 215 κατασκευάστηκαν το 1970, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα, θεωρητικά καινούργια καναντέρ, είναι ηλικίας 20 ετών!
Τα καναντέρ CL 215 δεν μπορούν να επιχειρήσουν όταν πνέουν άνεμοι έντασης ίσης ή μεγαλύτερης των 7 μποφόρ, ενώ δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία του αεροδρομίου ξεπερνά τους 38 βαθμούς κελσίου, με αποτέλεσμα η πολεμική αεροπορία σε συνεργασία με την πυροσβεστική να προχωρεί σε διαδικασία μετεγκατάστασης ή εναέριας επιτήρησης.
Το σοβαρό πρόβλημα με τα καναντέρ παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αντικατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό και leasing, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατεί να αγοράσει νέα καναντέρ.