«Σε μια εποχή που αναβιώνουν εθνικιστικά και ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη, καλό είναι να μελετάμε Ιστορία. Ο Χάρης Βλαβιανός για το νέο του βιβλίο, «Το Κρυφό Ημερολόγιο του Χίτλερ».
Τίτλος και θέμα μπορεί να αιφνιδιάζουν αλλά μετά τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι το «Κρυφό Ημερολόγιο του Χίτλερ» (Πατάκη) είναι ένα βιβλίο – προειδοποίηση. «Και προϊόν επτάχρονης μελέτης» λέει στην Εριφύλη Μαρωνίτη και το WEB TV ο συγγραφέας του Χάρης Βλαβιανός, ποιητής και ιστορικός. «Η συγγραφή του βιβλίου συνέπεσε με την αναβίωση ακροδεξιών και εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Ηγετίσκοι που εκμαυλίζουν τον κόσμο και τον παρασύρουν ποιος ξέρει σε ποια τροπή της ιστορίας – δεν θα μπορούσε κατά μία έννοια να είναι περισσότερο επίκαιρο».
Ιστορία και μυθοπλασία, «μυθοπλαστικό ντοκουμέντο», όπως το χαρακτηρίζει ο Χάρης Βλαβιανός, το βιβλίο παραπέμπει στο ημερολόγιο που ξέρουμε ότι κρατούσε ο Χίτλερ όταν φυλακίσθηκε μετά από το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπυραρίας».
«Δεκατρείς μήνες έμεινε στη φυλακή και εκεί διάβαζε μανιωδώς. Όπως ένας εμμονικός που θεωρεί τον εαυτό του, πολιτικό στοχαστή», μας λέει ο συγγραφέας. «Το πολύ ενδιαφέρον φυσικά είναι τι γίνεται και με την χρεοκοπημένη Γερμανία, εκείνη την εποχή – με τον Μουσολίνι στην Ιταλία. Το Ημερολόγιο, στο οποίο δεν μιλά πουθενά ο ίδιος, επιδιώκει να αποτελέσει περισσότερο ένα ψυχογράφημα. Ποιο υπήρξε το παρασκήνιο, και οι ευρύτερες ιστορικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε, ένας τρελός και παρανοϊκός ηγετίσκος να καταφέρει να πείσει εκατομμύρια Γερμανούς και να οδηγήσει σε παγκόσμιο αιματοκύλισμα», τονίζει ο Χάρης Βλαβιανός.
Όσο για τους κινδύνους παρερμηνείας ενός τέτοιου συγγραφικού εγχειρήματος, ο ιστορικός Βλαβιανός είναι ξεκάθαρος: «Όσο κι αν κατανοώ τον κίνδυνο, την Ιστορία πρέπει να την μελετάμε. Μόνον έτσι ίσως μπορέσουμε να προφυλαχθούμε από τη ρητορεία του μίσους».
Εριφύλη Μαρωνίτη