Άνοιξε ήδη, και φαίνεται ότι θα "φουντώσει" για τα καλά το επόμενο διάστημα, η συζήτηση για τα εργασιακά με τον Πρωθυπουργό να απευθύνει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν, μετά από έναν γόνιμο διάλογο, σε ένα πλαίσιο, το οποίο εκτίμησε ότι θα γίνει σεβαστό από τους εταίρους.
Άνοιξε ήδη, και φαίνεται ότι θα "φουντώσει" για τα καλά το επόμενο διάστημα, η συζήτηση για τα εργασιακά με τον Πρωθυπουργό να απευθύνει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν, μετά από έναν γόνιμο διάλογο, σε ένα πλαίσιο, το οποίο εκτίμησε ότι θα γίνει σεβαστό από τους εταίρους.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε "το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και αποκατάσταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, για την αναγκαία επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον αναγκαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών δυνάμεων, των παραγωγικών φορέων".
Εστίασε στο τρίπτυχο "αμοιβαίος σεβασμός, συνευθύνη και συναίνεση στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων", προβλέποντας ότι "οι εταίροι μας δεν θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισης και συμφωνίας των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα".
"Γιατί παρά τις διαφορετικές μας απόψεις, θέσεις και πολλές φορές συμφέροντα τούτη την ώρα έχουμε ένα κοινό στόχο και ένα κοινό συμφέρον, την έξοδο από την κρίση", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας "που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σε έναν αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας".
"Η μονομερής και ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργασιακού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αντιπαραγωγική, καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνον των εργαζομενων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας", διεμήνυσε.
Νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους δανειστές, λέγοντας:
“H ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην υψηλή προστιθέμενη αξία”
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε "σύμμαχος" της Ελλάδας στο ζήτημα των εργασιακών.
“Δεν είμαι φίλος των συλλογικών απολύσεων και πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μία πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος”, είπε χαρακτηριστικά.
Ποιά θέματα είναι στο τραπέζι
Οι δανειστές επιμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις ομαδικές απολύσεις και την κατάργηση όλων των επιδομάτων και των τριετιών. Άγνωστο, πάντως, παραμένει τι θα γίνει με κατώτατο μισθό, υπερωρίες, ωράρια, αλλά και 13ο και 14ο μισθό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι δανειστές ζητούν για να κλείσει η αξιολόγηση να καταργηθούν πλήρως οι τριετίες, αλλά και τα επιδόματα από το 2017.
Με βάση, πάντως, τα ισχύοντα οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται αυξήσεις ανά τριετία γιατί αφενός είναι "παγωμένες" από το 2012 και αφετέρου θα πρέπει το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%.
Επί τάπητος έχει τεθεί και το θέμα της κατάργησης των επιδομάτων γάμου, σπουδών, τέκνων αλλά και ανθυγιεινής εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αλλαγές στο καθεστώς του ωραρίου εργασίας ώστε να γίνει πιο ευέλικτο. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα διαφοροποιηθεί το καθεστώς των υπερωριών και ο χρόνος απασχόλησης, ενώ θα γίνουν και πιο ευέλικτες οι μορφές απασχόλησης.
Μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί και για τον κατώτατο μισθό -αν τελικά θα επηρεάζεται από τον πληθωρισμό ή τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε μεν τα σενάρια κατάργησης τριετιών και επιδομάτων, αλλά παραδέχθηκε ότι όλα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
"Ρητά ορίζουμε ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, όπως και των άλλων ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις θέλουμε να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων για να γυρίσει πίσω η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Δεν τίθεται επομένως κανένα θέμα κατάργησης τριετιών και επιδομάτων", ανέφερε.
Με μελανά χρώματα παρουσίασε την κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας: "Με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας είμαστε επιπέδου της χειρότερης χώρας της αφρικανικής, της ασιατικής ηπείρου".